Kırım

'Kırım'da baskı dönemi başlatıldı'

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, Rusya'nın Kırımlı aktivitislere karşı yeni bir baskı dönemi başlattığını, Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz'ün gözaltına alınmasının da bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Konular: Rusya
Çubarov, Türkiye'nin Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin rahatsızlık açıklamalarının yeterli olmadığını ifade etti. [Fotoğraf: AA]

kırım tatar milli meclisi başkanı rifat çubarov, yardımcısı ahtem çiygöz'ün rusya tarafından gözaltına alınmasının, işgalci hükümetin kırım'da kırım tatar milli hareketi'nin aktivistlerine karşı yeni bir baskı dönemi başlattığının göstergesi olduğunu söyledi.

çubarov, kiev'de yaptığı açıklamada, akmescit'te sabah saatlerinden itibaren saldırgan bir şekilde aramalar başlatıldığını ve insan haklarının ihlal edildiğini belirtti.

çubarov, "kendisine savcı diyen birisi, dün televizyonda çiygöz'ün 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını dile getirdi ve onlar bunu yapar da" ifadesini kullandı.

daha önce 150'den fazla kırım tatarının son dönemde çeşitli vesilelerle mahkemelere çıkarıldığını anımsatan çubarov, "kırım'ın işgalci yönetimi, kırım tatarlarını yarımadadan gitmeye zorlamak için bir çok yöntem kullanıyor" dedi.

ukrayna'nın kırım tatarlarının sorunlarını tek başına çözemeyeceğini dile getiren çubarov, "saldırganı durdurabilmek için bu sorunu uluslararası düzeyde halletmek lazım" diye konuştu.

'destek şart'

basın toplantısının ardından aa muhabirinin sorularını yanıtlayan çubarov, bugüne kadar kırım'ın işgalci yönetiminin kendisinin yanı sıra kırım tatarlarının milli lideri mustafa cemil kırımoğlu, meclis danışmanı ve kırım haber ajansı genel koordinatörü ismet yüksel ve meclis üyesi senaver kadirov'un kırım'a girişini resmen yasakladığını anımsattı.

kırım tatarlarının haklarını savunmaya ukrayna'nın imkânlarının yeterli olmadığını kaydeden çubarov, "bunun için başta türkiye olmak üzere uluslararası toplumun desteğine ihtiyacımız var" dedi.

'baskı durur gibi oldu'

türkiye'nin, kırım tatarlarının durumundan rahatsızlık duyduğuna ilişkin açıklamalarının yeterli olmadığını ifade eden çubarov şöyle devam etti:

"erdoğan ile putin arasındaki görüşmeden sonra bir ay boyunca kırım tatarlarına baskı durmuş gibi oldu. ama şimdi yine yeniden başladı. ilk olarak kırım tatar televizyon kanalına baskın yaptılar. bu kanalın rusya yanlısı olmasını istiyorlar. kırım tatar milli meclisi başkan yardımcısı ahtem çiygöz'e baskı yaparak içeriye almışlar. şimdi dava açmışlar. çiygöz, 10 yıl hapis alabilir. bunu kırım tatarlarını parçalamak için yapıyorlar."

türkiye kınadı 

türk dışişleri bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, çiygöz'ün tutuklanması kınadı. bakanlıktan yapılan açıklamada, çiygöz'ün tutuklanmasının, bir süreden beri devam eden kırım tatarlarının meşru temsil organı kırım tatar milli meclisi'ni hedef alan baskı ve sindirme uygulamalarının yeni bir tezahürü olarak değerlendirildiği vurgulandı.

bu tür gayrimeşru uygulamaların kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"kırım tatarı soydaşlarımızın demokratik ve insan haklarına saygı gösterilmesini ve çiygöz'ün bir an önce serbest bırakılmasını önemle bekliyoruz. daha önce de çeşitli vesilelerle vurguladığımız üzere türkiye görüşlerini her zaman demokratik yollardan ifade etmiş olan kırım tatar soydaşlarımızın haklarını her platformda savunmayı ve durumlarını yakından izlemeyi sürdürecektir."

rusya federasyonu sorgu komitesi'nden dün yapılan açıklamada, çiygöz'ün, 26 şubat 2014'te kırım parlamento binası önünde yapılan mitingle ilgili olarak, kitlesel olay çıkarma iddiasıyla açılan dava kapsamında gözaltına alındığı belirtilmişti.

mart'ta ilhak edilmişti

ukrayna'da batı yanlıların yönetime geçmesinin ardından, ukrayna'ya bağlı kırım özerk cumhuriyeti, 16 mart 2014’te yapılan ve tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti. 

yüz binlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;