NBA

Kobe de 'nefes alamıyor'

ABD'de, siyah Amerikalıların ölümünden sorumlu polislere jürinin takipsizlik kararı vermesinin ardından başlayan gösterilerin spor sahalarına yansıması devam ediyor.

Konular: Basketbol, Spor
Daha önce de LeBron James bu tişörtü giymişti. [Reuters]

los angeles lakers'ın yıldızı kobe bryant da sacramento kings maçına, eric garner'in polis tarafından boğulduğu sırada söylediği 'i can't breathe' (nefes alamıyorum) tişörtüyle çıkarak protestoda bulundu.

karşılaşma sonrası konuşan kobe, "bu hareketi ve sporcular olarak birbirimizi desteklemeliyiz. ülkemizin güzelliği demokraside saklı. inandığımız şeyler hakkında konuşma hakkımızı kaybettiğimizde bu ülkenin değerlerini de kaybetmiş oluruz. fikirlerimiz olması, kime inandığımızı göstermemiz önemli. buna herkes katılmak zorunda değil. bu da çok normal. bu bizi çok iyi bir ülke yapıyor" dedi.

36 yaşındaki oyuncu, "olayı anlamak için çok araştırma yapmanıza gerek yok. videoyu seyretmeniz yeterli. her şeyi açıklıyor. irkçılığı en aza indirmeliyiz. adalet duygusuyla alakalı bir sorun. bu olayda sadece siyah amerikalıların tepki gösterdiğini görmüyorsunuz. bütün bir ülke, tüm dünya buna karşı çıkıyor. insanlar hakları için protesto yapıyor. adalet sistemini ve işleyişi sorguluyorlar. gücü kendi çıkarlarına kullanıp kullanmadığını soruyorlar. bunları barışçıl sorgulama hakkına sahibiz" diye konuştu.

lakers'ta robert sacre dışında tüm oyuncular bu tişörtlerle ısınmaya çıktı. 

daha önce bu tişörtü derrick rose, kevin garnett, deron williams, jarrett jack ve lebron james gibi isimler de giymişti.

nba dışında pazar günü oynanan amerikan futbol ligi'nde (nfl) de benzer bir protestoda bulunuldu. detroit lions oyuncusu reggie bush pazar günkü tampa bay maçından önce 'nefes alamıyorum' tişörtüyle sahaya çıkmıştı.

abd'de polis şiddetine karşı sahalarda gösterilen bir başka eylem de st. louis rams ile oakland raiders maçının başında st. louis rams oyuncuları ferguson'daki siyah amerikalı genç michael brown'un öldüren polis memuru darren wilson hakkındaki katipsizlik kararını protesto amacıyla ellerini hava kaldırarak 'don't shoot' (ateş etme) demişlerdi.

garner, polis tarafından boğulmuştu

new york'un staten island bölgesinde 17 temmuz'da meydana gelen olayda, altı çocuk babası 43 yaşındaki siyahi amerikalı garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. bir grup polis memurunun yardımıyla daniel pantaleo adlı polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan garner hayatını kaybetmişti.

amatör video kaydındaki görüntülerde, astım hastası olan garner'ın, boğazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce defalarca "nefes alamıyorum" dediği görülmüştü. yapılan otopside garner'ın nefes alamadığı için hayatını kaybettiği belirlenmişti.

iki hafta önce de ferguson'da ağustos ayında silahsız siyah genci silahla öldüren polise jüri tarafından takipsizlik kararı verilmesi üzerine ülke genelinde gösteriler düzenlenmişti. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;