Gülen örgütü soruşturmaları

Kritik soruşturmalara yeni savcılar

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Kozmik Oda, 28 Şubat ve Böcek soruşturmalarının yeni savcıları belirlendi. Özel yetkili mahkemelerin ellerindeki dosyalar ise yeni kurulan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’na devredildi.

Konular: Türkiye
Ankara Adliyesi'nde görevli savcılara yeni görev dağılımı yapıldı. [Al Jazeera]

özel yetkili mahkemelerin ve savcılıkların kaldırılmasının ardından ankara adliyesi'nde yeni görev dağılımına gidildi.

iş bölümüne göre 28 şubat ve kozmik oda soruşturmalarını açan cumhuriyet savcısı mustafa bilgili, sahtecilik ve dolandırıcılık bürosu'nda görevlendirildi.

28 şubat soruşturması siviller üzerinden sürdürülüyor. mali suçları araştırma kurulu'ndan (masak) rapor istenen soruşturmada şüpheli sivillerin ifadesinin alınması bekleniyor.

2010 yılında başbakan yardımcısı bülent arınç'a suikast iddiası üzerine başlatılan kozmik oda soruşturması ise dört yıldır sürdürülüyor. soruşturma savcısı mustafa bilgili soruşturma kapsamında genelkurmay seferberlik tetkik kurulu'nda bulunan 'kozmik oda'da arama yapmıştı.

başbakan'ın evinde ve ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcılar sadık bayındır ve durak çetin, yeni oluşturulan anayasal suçlar soruşturma bürosu'nda görevlendirildi.

2011 yılında başbakan r. tayyip erdoğan'ın evinde ve ofisinde böcek tabir edilen dinleme cihazının bulunması sonrasında soruşturma başlatılmıştı. memur suçları soruşturma bürosu'nun yürüttüğü soruşturma, casusluk iddiası üzerine terörle mücadele kanunu'nun 10. maddesi ile görevli başsavcı vekilliğine devredilmişti. bayındır ve çetin, başbakanlık teftiş kurulu'nun hazırladığı raporu soruşturma dosyasına eklemişti. bu iki ismin böcek soruşturmasına yeni görev yerleri olan anayasal suçlar soruşturma bürosu'nda devam etmesi bekleniyor.

böcek soruşturmasını yürüten diğer savcı hüseyin şahin ise kaçakçılık ve mali suçlar bürosu'nda görevlendirildi.

anayasal suçlara bakacak

anayasal suçlar soruşturma bürosu'na, deniz feneri davasının iddianamesini hazırlayan savcı veli dalgalı getirildi.

dalgalı, savcı nadi türkaslan'ın örgüt soruşturması üzerinden yürüttüğü deniz feneri soruşturmasında 'örgüt yok' tespitinde bulunmuştu. 

dalgalı’nın başında olduğu büroda savcılar sadık bayındır, tekin küçük, hakan yüksel, serdar coşkun, durak çetin çalışacak.

anayasal suçlar soruşma bürosu; özel yetkili savcıların görev alanına giren terör suçları, casusluk ve devlete karşı işlenen suçlara bakacak. 

28 şubat soruşturması, kozmik oda soruşturması ve böcek soruşturması bu büroda çalışan savcılara dağıtılacak.

başsavcıvekili zeki bayrak'ta bulunan "memur suçları soruşturma bürosu"nun sorumluluğu, hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) tarafından yeni görevlendirilen başsavcıvekili ramazan kaya'ya verildi.

genel soruşturmaya görevlendirme

daha önce tmk'nın 10. maddesiyle görevli olan cumhuriyet savcıları kemal çetin ile yıldırım bayyurt, "genel soruşturma bürosu"na verildi.

savcı çetin, "28 şubat" iddianamesini hazırlamış, aynı davada duruşma savcısı olarak görev yapmıştı.

daha önce başsavcıvekili kemal demirdön'ün görev alanında bulunan milletvekilleri hakkındaki şikayetler, başsavcıvekili zeki bayrak'a verildi.

"ayrımcılık ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar bürosu" ve "aile içi şiddet suçları soruşturma bürosu"nun sorumluluğu, daha önce tmk'nın 10. maddesiyle görevli olan başsavcıvekili murat esen'e devredildi.  

kaynak: al jazeera  

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;