HSYK

271 hâkim ve savcının yeri değişti

Yeni HSYK kararnamesiyle Ergenekon davası hâkimleri üç farklı şehre atandı. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının savcısı Celal Kara ise Afyonkarahisar'da görevlendirildi.

İstanbul Adalet Sarayı anayasa freski.
HSYK seçimleri 12 Ekim 2014 tarihinde yapılacak. [AA]

özel yetkili mahkemeler kaldırılmadan önce ergenekon davasına bakan istanbul 13'üncü ağır ceza mahkemesi başkanı hasan hüseyin özese sakarya hâkimliği'ne atandı.

ergenekon davası heyetindeki diğer hâkimler hüsnü çalmuk kocaeli'ye, sedat sami haşıloğlu trabzon'a gönderildi.

heyet, ergenekon davasını 5 ağustos 2013'te karara bağlamasına rağmen halen gerekçeli kararı yazmadığı için hsyk tarafından inceleme başlatılmıştı. 

dört eski bakanın isminin de geçtiği 17 aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yürüten savcılardan celal kara ise afyonkarahisar cumhuriyet savcılığı'na atandı.

ankara cumhuriyet başsavcı vekili hüseyin görüşen de artık izmir cumhuriyet savcılığı'nda görev yapacak.

istanbul cumhuriyet başsavcısı hadi salihoğlu'na göre 2 bin 280 kişinin telefonlarının dinlenildiği 'selam örgütü' soruşturmasına bakan savcı adem özcan da afyonkarahisar'a atandı. özcan, 'binlerce kişinin kesinlikle dinlenilmediğini' söylemişti. hsyk'da adem özcan için inceleme kararı vardı.

futbolda şike ve poyrazköy'de bulunan mühimmatlarla ilgili davalara bakan mahkeme heyetinin başkanı mehmet ekinci de bakırköy'de hâkim olarak görevlendirildi.

idris kurt da istanbul başsavcı vekili oldu.

ankara'daki değişiklikler

ankara cumhuriyet başsavcı vekili hüseyin görüşen, tenzili rütbe ile izmir savcılığı'na atandı. görüşen daha önce özel yetkili başsavcı vekili olarak görev yapmış, özel yetkili savcılığın kaldırılmasıyla ankara'da başsavcı vekili olmuştu. görüşen, sekizinci cumhurbaşkanı turgut özal'ın ölümüyle ilgili soruşturmayı da yürüttü. 12 eylül askeri darbesiyle ilgili soruşturma kapsamında darbeyi yapan dönemin genelkurmay başkanı ve yedinci cumhurbaşkanı kenan evren'in ifadesini aldı.

ankara cumhuriyet başsavcı vekili şadan sakınan ise konya başsavcı vekilliği'ne atandı. sakınan, memur suçları bürosunda çalışmış ve 2011'de yüksek öğretime geçiş ve kamu personeli seçme sınavlarıyla ilgili soruşturmaları yürütmüştü.

sakınan, son süreçte memur suçları soruşturma bürosundan alınarak idari işlerden sorumlu başsavcı vekilliğine getirilmişti.

ankara 11. ağır ceza mahkemesi başkanı dündar örsdemir, ankara 12. ağır ceza mahkemesi başkanı süleyman ince ve ankara 13. ağır ceza mahkemesi başkanı tayyar köksal, ankara hâkimliğinde görevlendirildi.

ankara terörle mücadele kanunu 10. maddesiyle görevli cumhuriyet başsavcı vekili murat esen yine ankara başsavcı vekili olarak görevlendirildi.

özel yetkileri sona eren diğer hâkim ve savcılar ankara'da hâkim ve savcı olarak çalışacak.

(hsyk'nın kararnamesiyle görev yeri değiştirilen tüm isimlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.)

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;