Gülen örgütü soruşturmaları

'Kumpas' soruşturmasında Gülen'e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da müşteki sıfatıyla yer aldığı "Selam Tevhid'de kumpas soruşturması" kapsamında hazırlanan iddianamede, savcı, Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün için ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 67,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Fethullah Gülen [Fotoğraf: CİHAN / Arşiv]

istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "sözde kudüs ordusu terör örgütü" soruşturmasında usûlsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. iddianamede gülen cemaati lideri fethullah gülen, emre uslu ve eski istanbul tem şube müdürü yurt atayün’ün de aralarında olduğu 122 şüpheli var.

iddianame istanbul cumhuriyet başsavcı vekili irfan fidan tarafından hazırlandı.

şüphelilere ‘darbe’ suçlaması

10.559 sayfalık iddianamede fethullah gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. iki numaralı şüpheli ise firari gazeteci emre uslu. savcılık, fethullah gülen, uslu ve atayün, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "özel hayatın gizliliğini ihlâl etme", "hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme", "resmi belgede sahtecilik", "suç uydurma", "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlamalarıyla karşı karşıya.

iddianamede 3 ismin, bu suçlardan ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 67,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

savcılık, fethullah gülen ve emre uslu hakkında yakalama kararı çıkarılmasını da talep etti.

mit tırları da iddianamede

iddianamede adana’da mit’e ait tırların durdurulmasının da gülen yapılanması tarafından organize edildiği ifade edildi. bu kapsamda mit tırlarının durdurulması operasyonunda görev alan askerler de şüpheli olarak yer aldı.

avcı ve yılmazer'in dosyaları ayrıldı

iddianamede soruşturma kapsamında tutuklanan bugün gazetesi yazarı gültekin avcı ve eski istanbul istihbarat şube müdürü ali fuat yılmazer yer almadı. bu iki isim hakkındaki dosya ayrıldı. iki şüpheliyle ilgili soruşturma devam ediyor.

iddianame terör mahkemesinde

başsavcı vekili fidan tarafından hazırlanan iddianame, istanbul cumhuriyet başsavcısı hadi salihoğlu'nun onayının ardından istanbul 14. ağır ceza mahkemesi'ne gönderildi. mahkemenin iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi için 15 gün süresi var.

17-25 aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından kapatılan özel yetkili savcılık tarafından, 2010'dan itibaren ''kudüs ordusu terör örgütü'' soruşturması yürütüldüğü belirlendi. soruşturma dosyasında yapılan incelemelerde o dönem başbakan olan recep tayyip erdoğan, mit müsteşarı hakan fidan ile birçok bakan ve milletvekilinin telefonlarının dinlenildiği tespit edildi. soruşturma dosyasını yürüten polisler hakkında 'kumpas' kapsamında soruşturma başlatıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;