Göç

Kurtulmuş: 4 Mayıs'a kadar 35 hukuki adım kararlılığındayız

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, vize serbestisi için 4 Mayıs'a kadar atılması gereken 35 hukuki adımın atılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Kurtulmuş, bu yasaları Meclis'e göndermek için çalışmaların da tamamlandığını aktardı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Çankaya Köşkü'nde gazetecilere açıklama yaptı. [Fotoğraf: AA]

başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, "schengen vizesinin kaldırılması için tüm hukuki düzenlemeleri nisan sonuna kadar yapacağız. ümit ediyoruz ki yasa ve ilgili yönetmelikler değiştirildikten sonra haziran ayında vize serbestisi safhasına geçeceğiz ve yine ümit ediyoruz ki haziran ayında vize serbestisi meselesini halletmiş olacağız. hükümet olarak kararlılığımız, 4 mayıs'a kadar atılması gereken 35 hukuki adımın atılmasını sağlamak. bu yasaları meclis'e göndermek üzere çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

"muhalefet partilerinin lehine olmaz"

avrupa birliği ile ilgili düzenlemelere ilişkin bir aylık sürenin olduğu belirtilerek, muhalefet partileriyle anlaşılamaması durumunda izlenilecek yolun sorulması üzerine kurtulmuş, şunları söyledi:

"bununla ilgili olarak biz üzerimize düşen her türlü ciddiyetle, iyi bir zaman planlamasıyla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. onun için bugün çok uzun süreler içerisinde ab konusundaki atılacak adımlar, vize serbestisi ile sonuçlanacak bu adımlarla ilgili olarak çalışmalarımızı bir kere daha gözden geçirdik. hemen bugün itibarıyla da bunları tbmm'ye gönderiyoruz. tabii bunların yasalaşması iktidar partisi olarak bizim sorumluluğumuzda olduğu gibi muhalefetten de beklentimiz şudur: bunların hepsi sonuçta ortak olarak bütün halkımızın beklediği hususlardan birisi. ümit ediyoruz ki haziran ayında türkiye vize serbestisi hakkına sahip olacaktır. bununla ilgili muhalefet partilerinin meclis'i bloke etmemelerini temenni ediyoruz. eğer böyle bir tavır içine girerlerse millet de bunu görür. biz bütün muhalefet partileriyle bu konuda uzlaşıp mümkün olan en kısa süre içerisinde bu yasaların çıkması için gayret sarf edeceğiz ama hangi muhalefet partisinin nasıl hareket edeceğinin kararını da biz vermeyeceğiz, onlar verecekler bu kararları. biz onlara da şu tavsiyede bulunuyoruz: bu bütün milletin ortak beklentilerinden birisidir. bu alanda lüzumsuz, sıradan bir engelleme, zaman kaybettirme, vakit geçirme taktiğine başvurarak hükümetin yolunu kesmeye kalkmasınlar. bu muhalefet partilerinin lehine olmaz diye düşünüyorum."

bakanlar kurulu sonrası basın toplantısı yapan numan kurtulmuş bir gazetecinin sorusu üzerine mevcut 2 milyon 700 bin suriyeli sığınmacının hepsinin vatandaşlığa alınması gibi bir çalışmaları olmadığını aktardı. "ancak nitelikli çalışma imkânına sahip olanlarla ilgili bir takım çalışma izinleri çıkarttık, çıkartıyoruz. ayrıca, belki bazılarıyla ilgili burada oturma izniyle ilgili çalışmalar yapılabilir" dedi.

"son derece ciddi istihbarat bilgileri vardı"

numan kurtulmuş galatasaray-fenerbahçe maçının ertelenmesiyle ilgili ise, "bunun üzerinden kimsenin bir spekülasyon yapma hakkı olmadığını ifade etmek isterim. çünkü ortada son derece ciddi bir, tedbir almamız gereken istihbarat bilgileri vardı. bunlar birbirlerini üst üste teyit ediyorlardı, sonuç itibarıyla da bu adım atıldı" diye konuştu.

gençlere sigorta borcu mesajı

kurtulmuş, an itibariyle hükümetin kuruluşunun üzerinden üç ay geçtiğini de hatırlattı. kurtulmuş, bu üç aylık sürede 64. hükümet'in programda vaat ettiklerini, pazartesi günü gönderecekleri bazı yasa tasarılarıyla birlikte tamamen gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

hükümet sözcüsü, "ayrıca reformlarımızın yüzde 65'i bugün (pazartesi günü) parlamentoya sevk edeceğimiz tasarılarla gerçekleştirilmiş oluyor. yedi kanun tasarısı henüz meclis'e gönderilmemiştir, bunlar üzerindeki son rötuşlar yapılıyor, son çalışmalar yapılıyor" diye de ekledi.

"gönderdiğimiz eylem paketi içinde olan birkaç hususu paylaşmak isterim. çalışma hayatı ve sosyal güvenlik ile ilgili konular arasında 25 yaş öncesi gençlerin birikmiş genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, işveren sigorta priminin karşılanması, özel kesime ait olan meslek okulunda okuyan öğrenciler ile ilgili hükümetin destek vermesi, sendikaların terör mağdurlarına ayni ve nakdi yardımlar yapabilmesi."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;