Ortadoğu

Kuveyt'te dev gösteri

Muhaliflerin, yeni seçim kanununa tepki olarak başkentte yaptıkları eylemde, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

Haberin Öne Çıkanları

Saraya yürümek istediler

Plastik mermi kullanıldı

Boykot kararı

Kuveyt şehrinin merkezinde on binlerce kişi toplandı.
Kuveyt şehrinin merkezinde on binlerce kişi toplandı. [Reuters]

Bölgedeki en demokratik sistem

kuveyt, körfez ülkeleri arasında, meclisin en fazla yetkiye sahip olduğu meşruti monarşi olarak görülüyor. resmi adı kuveyt ulusal kongresi olan meclisin, emir tarafından feshedilebilse de, yasa tasarısı önerme, başbakan ve bakanlarla ile ilgili soru önergesi verme ve emir tarafından teklif edilen hükümleri geri çevirme yetkisi bulunuyor. 

kuveyt'te muhalif grupların, seçim yasasında yapılan değişiklere ilişkin olarak pazar günü düzenlediği protesto gösterisine, polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

islami eğilimli muhalif kesimlerin sosyal paylaşım sitelerinden yaptığı çağrının ardından, on binlerce kişi içişleri bakanlığı'nın uyarılarına karşın başkent kuveyt şehrinde sokaklara döküldü. protestocular, yönetim yanlısı adayların lehine olduğu gerekçesiyle yeni yasal düzenlemeye tepki gösterdi.

göstericiler ilk olarak emir, veliaht prens ve başbakanın ofislerinin bulunduğu seyf sarayı'na yürümek istedi. polisin engel olması üzerine öfkeli kalabalık, kentin deniz kenarındaki en işlek caddesi arap körfezi yolu'nu saatlerce trafiğe kapattı.

maskeli ve tam teçhizatlı özel birliklerin kalabalığı dağıtmak için müdahalede bulunması üzerine göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. güvenlik güçlerinin, göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandığı belirtilirken, olaylar sırasında onlarca kişinin yaralandığı ifade edildi.

boykot kararı

öte yandan, kuveyt'te muhalif gruplar, 1 aralık'ta yapılmasına karar verilen meclis seçimlerini boykot etme kararı aldı.

eski meclis bşakanı ahmet el sadun’un ev sahipliğinde toplanan muhalif gruplar, kuveyt emiri sabah el ahmed es sabah'ın seçim kanununu değiştirmesi sebebiyle oylamayı boykot edeceklerini duyurdu.

muhalif liderler, hükümeti siyasi kriz yaratmak ve ülkeyi 'baskıcı dikta yönetimine’ doğru sürüklemekle suçladı.

uzun süreli kriz

kuveyt'te, iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle 2006’dan beri siyasi kriz yaşanıyor.

ülkede 2 şubat’ta yapılan parlamento seçimlerini büyük farkla muhalifler kazanmıştı. ancak anayasa mahkemesi beş ay sonra seçimleri iptal etmiş, parlamentoyu da feshederek, üyelerinin çoğunu hükümetin destekçilerinin oluşturduğu 2009'da seçilen parlamentoyu yeniden göreve getirmişti.

parlamento, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamamış, parlamentoyu feshetme sözünü yerine getirmemesi sebebiyle hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de oturumları boykot etmişti.

kuveyt emiri sabah el ahmed es sabah’ın yakında eski parlamentoyu feshetmesi ve seçim çağrısı yapması bekleniyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;