Türkiye

Kuzey Ege'de deprem

Merkezi Gökçeada açıkları olan deprem İstanbul, Çanakkale ve İzmir dahil birçok kentte korku yarattı. Kandilli'ye göre 6.5 büyüklüğünden olan sarsıntı dört ülkede en az 40 şehirde hissedildi. Can kaybı yaşanmazken panik kaynaklı 266 kişi yaralandı.

Konular: Türkiye

merkezi yunanistan'ın dedeağaç kenti ile gökçeada arasında olan deprem istanbul ve izmir dahil birçok kentte hissedildi. saat 12:26'da meydana gelen depremin büyüklüğü kandilli rasathanesi'ne göre 6.5. kandilli ilk açıklamasında sarsıntının büyüklüğünü 6.7 olarak açıklamıştı. amerikan jeolojik araştırmalar enstitüsü depremin büyüklüğünü 6.9 olarak açıklıyor.

artçı depremler

boğaziçi üniversitesi kandilli rasathanesi'nin verilerine göre, saat 12.25'teki depremden sonra ege denizi'nin kuzeyinde 30'dan fazla artçı sarsıntı gerçekleşti. artçı depremlerin en büyüğü, ana sarsıntıdan altı dakika sonra meydana geldi ve 4.8 olarak kayıtlara geçti.

ayrıca 4.7, 4.3, 4.2 ve 4.1 gibi büyüklüklerde artçı sarsıntılar hissedildi. en son artçı sarsıntı ise gece 2'de gerçekleşti. başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad) çanakkale eceabat açıklarında ve gökçeada'ya yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildiğini açıkladı. sarsıntının 10,68 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi. 

deprem türkiye, yunanistan, bulgaristan ve makedonya olmak üzere dört ülkede, en az 40 şehirde hissedildi. afad deprem dairesi başkanı murat nurlu depremin şiddetinin yani hissedilme değerinin ise 7 olduğunu açıkladı. 

panik nedeniyle toplam 266 kişinin hafif şekilde yaralandığını açıklayan nurlu, bir kişinin durumunun ağır olduğunu aktardı. 

'istanbul'da olumsuzluk yok'

sarsıntı nedeniyle istanbul'da halk büyük korku yaşadı. çok sayıda ilçede insanlar binaları terk etti. sarsıntı yaklaşık bir dakika sürdü. istanbul valisi hüseyin mutlu şu açıklamayı yaptı:

"süratle bütün ilçelerden geri dönüşler aldık. merkez üssüne daha yakın olduğu için silivri ve avcılar öncelikle olmak üzere 39 ilçe arandı ve herhangi bir olumsuzluk olmadığı bilgisine ulaşıldı. istanbul'da herhangi bir can ve mal kaybı yok. bu bilgileri aldıktan sonra rahatladık. şu anda herhangi bir sıkıntı yok. hayat normal devam ediyor.

'beklenen büyük depremi tetiklemez'

kandilli rasathanesi müdür yardımcısı nurcan meral özel düzenlediği basın toplantısında, bu sarsıntının marmara bölgesi'nde daha büyük bir depremi tetiklemeyeceğini söyledi:

bu bölgede, bu büyüklükte meydana gelen bir deprem benim kişisel görüşüme göre beklenen büyük marmara depremini tetiklemez, ancak o bölgede bir aktivite olur... depremin sığ olmasından, alüvyon tabandan, yani binaların yumuşak zeminde olmasından dolayı şiddetli hissedilmiş olabilir... artçı sarsıntılar tahminen 6-7 ay sürebilir, ancak bunlar aletlerin hissedeceği derecede olur, vatandaşların bunları hissetmesi olası değil. 

çanakkale'de 100 yaralı

depremin en çok hissedildiği kentlerden çanakkale'de kurulan kriz merkezinden alınan bilgiye göre yaklaşık 100 kişi hastanelere başvurdu. yaralanmaların çoğunluğunun panikle kendini pencere ve balkonlardan atanlar olduğu bildirildi. çok sayıda binada çatlaklar meydana geldi, kullanılmayan bazı eski evler yıkıldı. benzer şekilde gökçeada'da da yaralanlar ve hafif hasar gören binalar var.

çanakkale'deki yenice devlet hastanesi oluşan hasar nedeniyle tahliye edildi. çanakkale'den ulusal medikal kurtarma (umke) ekipleri sahra hastanesi kurmak üzere yenice'ye hareket etti. ilçede biri ana çadır olmak üzere iki çadırdan oluşan sahra hastanesi kurulacak.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde bir vatandaş panikle binanın dördüncü katından atlayarak yaralandı. [AA]

edirne'de başına tuğla düşen bir kadın hastaneye kaldırıldı. 

Başına tuğla düşen kadına hastanede müdahale edildi. [AA]

gökçeada'da binalarda çatlaklar

kısa süre önce maden faciasının yaşandığı soma'da halk sokaklara döküldü. 

çanakkale valisi çınar, "çanakkale il merkezi ve ilçelerinde herhangi bir can veya mal kaybı yok" diye açıklama yaptı. gökçeada kaymakamı muhittin gürel ise ilçeye bağlı köyleri geziyor. ilçede çok sayıda kişi depremin ardından hastanelere başvurdu. ciddi bir yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor. afad gökçeada'da bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu bilgisini paylaştı.

sarsıntı izmir'de de korku yarattı. al jazeera muhabiri turaç top'un bildirdiğine göre, depremin başlamasıyla binalarda bulunan vatandaşlar hızla sokaklara çıktı, park ve bahçelerde toplandı. 

depremin ardından cep telefonları şebekeleri kitlendi, iletişimde aksaklıklar devam ediyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;