Ortadoğu

Libya’da beş bölgede seçim tekrarı

Yeni anayasayı hazırlayacak komisyonun belirlenmesi için yapılan seçimlerde oy sayımı sürüyor. Güvenlik ihlalinin yaşandığı beş bölgede çarşamba günü seçimler tekrar edilecek.

Libyalılar anayasayı hazırlayacak komisyonu seçiyor. [AFP]

ulusal seçim yüksek kurulu’na göre ülke genelinde seçimlere katılım oranı yüzde 35 civarında.

seçim kanunu’na göre ulusal seçim yüksek kurulu 10 gün içerisinde seçim sonuçlarını açıklamak zorunda.

seçimlerin sorun yaşanmadan yapılması için ülke genelinde güvenlik önlemleri arttırıldı. fakat buna rağmen ulusal seçim yüksek kurulu, 48 seçim noktasında güvenlik ihlalleri nedeniyle oy kullanılamadığını açıkladı.

5 bölgede seçimler tekrar edilecek

seçim sırasında ülkenin doğusundaki derneh bölgesinde çok sayıda bombalı saldırı gerçekleşti. saldırılar üzerine bölgede bulunan seçim merkezi kapatıldı. saldırıları henüz üstlenen olmadı.

ulusal seçim yüksek kurulu başkanı nuri abbar, ülkenin güneyinde dört doğusunda ise bir bölgede seçimlerin 26 şubat çarşamba günü tekrarlanacağını söyledi. güvenlik probleminden dolayı seçimlerin tekrarlanacağı şehirler derneh, sebha, ubari, kufra ve murzak. 

berberilerin yoğun yaşadığı kuzeydeki amaziğ bölgesi ise seçimleri boykot etti. amaziğ ulusal meclisi seçimlerin yapıldığı perşembe gününü “yas günü” ilan etti. berberiler, kültürel haklarının yeni anayasada güvence altına alınmasını istiyor.

komisyonun dört ayı var

aralarında 73’ü kadın 652 adayın yarıştığı seçimlerin sonucunda 60 kişi anayasa komisyonu’na seçilecek. 60 adayın 120 gün içinde yeni anayasa taslağını, milli genel kongre'ye sunması gerekiyor.

komisyon, devrik lider muammer kaddafi rejiminin 23 ekim 2011'de son bulmasının ardından yürürlüğe girecek yeni anayasayı hazırlayacak. ülkede son anayasa 1969 yılında yapılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;