Soma'da Facia

Madencilere gıyabi cenaze namazı

Soma'da hayatını kaybeden madenciler için Türkiye genelinde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. İstanbul Eyüp'teki törene Başbakan Erdoğan da katıldı.

Konular: Türkiye
Hatay'daki camilerde ise maden ocağı faciasında hayatını kaybedenler için hatim duası okundu. [Fotoğraf: AA]

türkiye genelinde soma'daki maden faciasında hayatını işçiler kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. başbakan recep tayyip erdoğan, istanbul eyüp'teki cenaze namazına katıldı.   

Eyüp'te Erdoğan'ın Refah Partisi döneminden arkadaşı Altan Günday'ın da cenazesi vardı. [Fotoğraf: Sümeyye Ertekin/Al Jazeera]

soma'da yaşanan faciada hayatını kaybedenler için istanbul fatih'te de gıyabi cenaze töreni düzenlendi. namazın ardından özgür-der'den aralarında kadınların da olduğu bir grup cami avlusunda toplandı.

'ecel, sorumluluğu ortadan kaldırmaz'

maden faciası, cuma hutbesinde de ele alındı. hutbede "müminler, bilhassa insan sağlığı ve hayatı açısından risk oluşturacak işlerde, hiçbir şekilde tedbirsizlik zaafı içine düşmezler. zira kader ve ecel, insanoğlunun ihmal ve sorumluluklarını asla ortadan kaldırmaz" ifadesine yer verildi.

hutbede, "soma'da, zonguldak'ta ya da başka bir yerde yerin yüzlerce metre altına inerek rızkını arayan madenci kardeşlerimiz, bize emeğin, alın terinin ve helal rızık peşinde koşmanın ne mübarek bir şey olduğunu öğretirler. onlar şimdi rabbimizin misafiridirler. onlar şimdi sevgili peygamberimize komşuluk yapacaklardır" denildi.

Fatih'te toplananlar, Soma'daki facianın sorumlularından hesap sorulmasını istedi. [Fotoğraf: Burhan Ekinci/Al Jazeera]

ayrıca, "bugünler, mümin kardeşliğinin sevgide, diğerkamlıkta, fedakarlıkta, yardımlaşmada, dayanışmada imtihan günleridir. bugünler sevgili peygamberimizin 'müminler, tek vücut gibidirler' fermanı gereğince millet olarak 76 milyonun bütünleşmesi gereken günlerdir" diyerek birlik mesajı verildi. 

'sorumlulardan hesap sorulmalı'özgür-der adına konuşan genel başkan yardımcısı kenan alpay, "bu büyük katliamın sorumlarının mutlaka ortaya çıkması gerek. sorumlu firma yetkilileri, çalışma bakanlığı ve diğer tüm sorumlu yetkililerden hesap sorulmalıdır. bu iş siyasi iradenin omuzlarındadır" diye konuştu. 

 

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;