Makedonya

Makedonya'daki operasyonun görüntüsü yayınlandı

Makedonya emniyeti, 8'i polis 22 kişinin ölümüyle sonuçlananan Kumanova kentindeki operasyonun görüntülerini yayınladı.

Konular: Balkanlar, Makedonya

makedonya emniyeti, kumanova kentinde çoğunlukla arnavutların yaşadığı tode mendol mahallesi'nde cumartesi sabahı başlayan ve ertesi sabaha kadar devam eden polis operasyonunun görüntülerini yayınladı. bir evdeki silahlı grubun polise ateş açmasıyla çatışmaya dönüşen operasyonda 8 polis ile 14 saldırgan ölmüştü.

teslim olan 30 saldırgan hakkında üsküp mahkemesi bir ay gözaltı kararı verdi. mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınan şüphelilerin 18'inin kosova vatandaşı, 2'sinin kosova'da ikamet eden makedonya vatandaşı, 9'unun makedonya vatandaşı, birinin ise almanya'da ikamet eden arnavutluk vatandaşı olduğu ifade edildi.

açıklamada, yapılan sorgulamanın ardından şüphelilerin büyük kısmının makedonya'ya yasadışı yollardan girdiklerini kabul ettikleri belirtildi.

makedonya hükümeti, 14’ü öldürülen ve 30’u teslim olan kosova kökenli grubun 1999 savaşında sırbistan’dan makedonya’ya geçen ve iki yıl sonra ülkede etnik arnavut hareketi başlatarak çatışmalara neden olan kosova kurtuluş ordusu (uçk) üyeleri olduğunu açıklamıştı. 

kayıplara devlet desteği

başbakan nikola gruevski'nin makedonya emniyet kuvvetlerinin bugüne kadar yaptığı en zor ve en ciddi operasyon olarak değerlendirdiği operasyonda yaralanan polislere ve hayatını kaybeden polislerin ailelerine devlet desteği verileceği belirtildi.

ölen sekiz polisin ailelerine 70'er bin euro, operasyonda yaralanan polislere de 15 bin ile 40 bin euro arasında maddi destek sağlanacak. 

operasyonda zarar gören evlerin onarımının tamamı da devlet tarafından karşılanacak. operasyonun ardından makedon polisi sekiz evin kullanılamaz hale geldiğini açıklamıştı.

ban ki-moon'dan itidal çağrısı

bm genel sekreteri ban ki-moon, makedonya'nın kumanova kentinde polis ile silahlı grup arasında çıkan çatışmaya ilişkin gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal tavsiye etti.

bm genel sekreter sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, genel sekreter ban, bölgedeki yetkililere, siyasi liderlere ve toplumun önde gelenlerine olayın şeffaf ve barışçıl bir biçimde aydınlatılması için işbirliği yapma çağrısında bulundu.

genel sekreter, "bu hassas dönemde" tüm taraflardan gerginliği artıracak söylemlerden kaçınmalarını ve azami sağduyu ile hareket etmelerini istedi.

siyasi karışıklık ve komplo iddiaları

iktidardaki dokuzuncu yılına giren makedonya başbakanı ve muhafazakâr parti lideri nikola gruevski, "bu çatışma, makedon-arnavut çatışması değildir, devlete ve halka zarar vermeye niyetli kişilere yönelik bir operasyondur" dedi. gruevski, öldürülen ve gözaltına alınanların bazılarının ortadoğu’da savaştığını söyledi.

operasyonda evi hasar gören 40 yaşındaki arnavut kökenli mahalle sakini elham murad ise olayın tamamen "güdümleme" olduğunu söyledi. murad, "bu düzmece operasyon, zoran zaev’in ortaya çıkardığı suçların üstünü kapatmak için gruevski tarafından hazırlandı" dedi.

makedonya sosyal demokratlar birliği genel başkanı zoran zaev, mayıs ayı başında bir basın toplantısı düzenlemiş ve 2011'de bir polisin öldürdüğü martin neşkovski adlı gencin ölümüyle ilgili telefon kayıtlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;