Ekonomi

Maliye Bakanı’ndan Merkez’e destek

Merkez Bankasına ve bugün yapılacak toplantıda alacakları karara güvendiklerini söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, banka yetkililerinin ülke için en doğru kararı vereceklerine inandığını açıkladı.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Merkez'in kredibilitesi güçlü olmalı

Son 60 yılın en büyük krizi

Kamu maliyesi sağlam

Bakan Şimşek, Türkiye’nin son 5 yılda küresel krize rağmen rekor düzeyde istihdam yarattığını söyledi. [AA]

maliye bakanı mehmet şimşek, türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) para politikası kurulu'nun bu gece yapılacak ara toplantısına ilişkin, "merkez bankamızın aldığı kararlar üzerinde genelde yorum yapmıyorum. biz bu arkadaşlarımıza güveniyoruz. eminim ülkemiz için en doğru kararı vereceklerdir" dedi.

merkez bankası’nın bağımsız olduğunu, kararlarına ilişkin yorum yapmasının doğru olmayacağını belirten bakan şimşek şunları söyledi;

"merkez bankası'nın kredibilitesi bu ülke açısından son derece önemlidir. bu kredibiliteyi güçlendirecek bir yaklaşım içerisinde olmamız lazım. öbür türlü ülkemize bir faydası olmaz. onun için merkez bankamız bağımsız, kendileri öyle uygun görmüş, takdir kendilerinin. küresel ekonomi son 60 yılın en büyük krizinden geçti. olağanüstü şartlardan geçtik. hala dünyada normalleşme sürecinin içerisindeyiz. bunun hala gelişmekte olan piyasalara ve türkiye'ye birtakım yansımaları var. gelişmeler sadece türkiye'ye özgü değil, dışarıda da birçok ülkede bu hissediliyor. burada önemli olan kurumlarımızın kredibilitesinin güçlü olması, buna gereken hassasiyeti hepimizin göstermesi lazım."

‘en sağlam kamu maliyesi bizde’

bakan şimşek, doların değer kazanmasına ve faiz artırımının bir çözüm olup olmayacağına yönelik ise, günübirlik piyasalar hakkında bakan olduğundan bu yana yorum yapmadığını belirterek, türkiye'nin çok uzun vadeli geleceğine bakıp, temellerini sağlamlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

bu son gelişmelerin uzun vadede bakıldığında çok önem arz etmeyen gelişmeler olarak görüleceğini dile getiren şimşek, şöyle devam etti:

"önemli olan bu ülkenin temellerinin sağlamlaştırılmasıdır. bizim mali disiplinimiz ortada. bizi kırılgan ülkeler arasına koyanlar var. ben geçen hafta da söyledim. şu kırılgan denilen ülkeler arasında bütçe performansı en iyi ülke türkiye'dir. hatta avrupa'da birçok ülkeye oranla en sağlam kamu maliyesi bizde. en sağlıklı ve en sağlam bankacılık sistemlerinden birisi türkiye'de”.

türkiye’nin son 5 yılda küresel krize rağmen rekor düzeyde istihdam yarattığını belirten şimşek, bunun hanehalkının temellerinin sağlam olmasına bağladı.

cari açık sorununa da değişenen maliye bakanı, orta ve uzun vadede cari açığı daha yönetilebilir ve makul seviyeye çekecek gerekli her türlü reformu hükümetin uygulamaya koyduğunu ifade etti.

‘iş alemi müsterih olsun’

şimşek, 2014 yılı için de değerlendirmelerde bulunarak, türkiye'nin en büyük pazarı olan ab'nin resesyondan çıkıp toparlanmaya başlayacağını, büyüyeceğini, dolayısıyla bu bölgeye daha fazla mal satılacağını ifade etti.

merkez bankası'nın üzerine düşeni yaptığını, maliye bakanlığı olarak da maliye politikasında gerekeni yapmaya devam edeceklerini vurgulayan şimşek, bu konuda iş aleminin müsterih olmasını istedi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;