Ekonomi

Erdoğan faiz artırımına karşı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faizlerin artmasına her zaman karşı olduğunu ancak Merkez Bankası'na müdahale yetkisi olmadığını söyledi.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

'Görüşlerim değişmedi'

'Merkez, kararından sorumlu'

'Umarım yeni döneme girilir'

Merkez Bankası Başkanı Başçı, ara PPK toplantısı yapmalarının amacının fiyat istikrarına yönelik adımları atmak olduğunu söyledi. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, iran gezisi öncesi ankara esenboğa havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. erdoğan'a sorulan sorulardan biri de, merkez bankası para politikası kurulu (ppk) toplantısı ile ilgili görüşü oldu. başbakan, faizlerin artırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşı olduğunu söyledi.

erdoğan, "merkez bankası'na müdahale yetkim yok. tasarrufum altında, yetkim altında değil ve sorumluluğu onlara aittir" dedi.

ppk'nın alacağı kararın isabetli olmasını temenni eden erdoğan, alınan karar ile kurda yeni bir döneme girilmesini umduğunu belirtti.

merkez bankası'nın ara ppk kararlarını bu gece tsi 24.00'te açıklaması bekleniyor. merkez bankası başkanı erdem başçı, "para politikası kurulu toplantısını akşam saatlerinde yapmamızın tek sebebi bir kurul üyemizin eksik olmasıdır. onun katılımını bekliyoruz" dedi.

2014 enflasyon raporu  

erdem başçı ppk toplantısı öncesi ise 2014 enflasyon raporunu açıkladı. başçı, enflasyon raporu'na ilişkin sunumunda son aylardaki en önemli gelişmenin amerikan merkez bankası'nın (fed) parasal genişlemeyi azaltma süreciyle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında gözlenen belirgin yavaşlama olduğunu ifade etti.

geçen yıl mayıs ayından itibaren zayıf bir görünüm sergileyen sermaye akımlarının 2013 yılının son çeyreğinde de benzer seyrini devam ettirdiğini belirten başçı, özellikle portföy akımlarındaki çıkış eğiliminin sürdüğünü, diğer taraftan giderek artan oranlarda borçlanmaların devam ettiğini bildirdi. 

başçı, "iç belirsizliğin uzun süre yüksek seyretmesi durumunda döviz kurundaki değer kayıplarının enflasyon üzerinde ek baskı oluşturma riski bulunuyor. öte yandan böyle bir durumda toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü bir etkisi olacaktır. dolayısı ile son dönemde yaşadığımız süreç, para politikasının göreli olarak daha esnek bir duruşa sahip olmasını gerekli kılıyor" diye konuştu.

enflasyon beklentisi yükseldi

başçı 2014 yıl sonunda enflasyonun yüzde 5,2 ile yüzde 8 arasında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. başçı, öngörünün orta noktasının ise yüzde 6,6 olduğunu söyledi.

2015 enflasyon öngörüsünün ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında olduğunu söyleyen başçı, 2015 için orta noktanın yüzde 5 olduğunu kaydetti.  başçı, 2014 sonu gıda fiyat artışını yüzde 8 seviyesinde tahmin ettiklerini belirtti.

2014 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 1.3 puan yukarı yönlü güncellediklerini açıklayan başçı, “orta vadeli hedefimiz olan yüzde 5 enflasyona ulaşmak için elimizdeki tüm enstrümanları kullanabileceğimizden şüpheniz olmasın” dedi.

başkan başçı, ara ppk toplantısı yapmalarının amacının fiyatlama davranışındaki bozulmayı engelleyerek, fiyat istikrarına yönelik adımları atmak olacağını vurguladı. 

'piyasa en kötüyü fiyatlıyor'

"bir belirsizlik ortamı olduğu için piyasa en kötüyü fiyatlıyor" şeklinde konuşan başçı, "biz merkez bankası olarak kendimizden eminiz" dedi. 

2011 yılı euro bölgesi borç krizi döneminde türkiye'ye yansımaların oldukça güçlü olduğunu hatırlatan başçı, "o dönemde merkez bankası, kalıcı faiz artışının yerine sadece likidite politikasıyla ve geçici faiz artışlarını tercih etti. kısa vadeli faizlerin yüzde 12,5'e kadar yükselmesine izin verdi. o dönemde sadece likidite politikasıyla bir sıkılaştırma yaptı ki o da gerçekten doğru tercihti çünkü geçiciydi. şok geçici nitelikte bir şoktu.

"bugünle ilgili ne yapacağımıza dair çok fazla ipucu vermeyeyim" diyen başçı, "bu örnekler elimizdeki araçları gösteriyor. bundan başka araç var mı? bunların ince ayarları var. soru şu: kalıcı faiz artırımı mı yapıyorsunuz yoksa geçici faiz artırımı yapma yeteneği mi kazanıyorsunuz?" diye ekledi.

başçı, "para politikasında kalıcı sıkılaştırma gerekirse bunu yapmaktan kaçınmayız" şeklinde konuştu. 

'döviz satışı faizle desteklenmeli'

güven endekslerinde zayıflama olduğunu ancak büyüme üzerinde sert bir risk görmediklerini açıklayan başçı, aralık cari açığının yüksek çıkabileceğini ancak ocakta gerileyeceğini vurguladı. başçı fiyat istikrarı odaklı politika adımları atmalarının gerekliliğinin altını çizdi.

kurun enflasyona etkisinin yüzde 15 düzeyinde olduğunu açıklayan başçı, ocak ayı enflasyonunun beklenenden yüksek çıkacağını tahmin ettiklerini açıkladı. başçı, kurdaki hareketlenme ile yeni bir adım atma ihtiyacının ortaya çıktığını ve bunu değerlendireceklerini vurguladı.

şimdiye kadar tek araçla çalıştıklarını söyleyen başçı, "bundan sonra iki araç olacak. birincisi faiz aracı, diğeri döviz aracı. döviz satışlarının faizle desteklendiği zaman daha etkili olduğu bilinir" dedi. başçı, "şu ortamda faiz aracını devreye almak gerekiyor" ifadesini kullandı.

faiz oranlarının merkez bankası'nın en temel politika aracı olduğunun altını çizen başçı, faizle ilgili tüm parametrelerin bu akşamki ppk'da değerlendirileceğini, 21 ocak'taki ppk'dan bu yana türk lirası'ndaki oynaklığın arttığını söyledi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;