Ekonomi

Maliye yapılandırmadan memnun

Maliye Bakanı Şimşek, 7 Kasım itibariyle 1 milyon 665 bin kişinin vergi borcu yapılandırmasına başvurduğunu ve 16.3 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını açıkladı. Yapılandırma için son tarih 1 Aralık.

Konular: Piyasalar
mehmet şimşek main

cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affının çıktığı 2011 yılında, vergi borcunu 4 milyon 700 bin kişi yapılandırdı. 2011 yılında gelir idaresi başkanlığı, af kapsamına giren ve yapılandırılan borç tutarını 31.5 milyar lira olarak açıkladı.

2014 yılında maliye bakanı mehmet şimşek’in ısrarla ‘af değil yapılandırma’ olarak adlandırdığı vergi borcu yapılandırmasına ise 1 milyon 665 bin kişi başvurdu ve 16.3 milyar liralık alacak yapılandırıldı. maliye bakanlığı vergi borcunun yapılandırılma sonuçlarından memnun olduğunu açıkladı.

süre 1 aralık'ta bitiyor

maliye bakanı mehmet şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba yasa"nın ilk sonuçlarını açıkladı. 7 kasım itibarıyla toplam 1 milyon 665 bin kişinin başvuruda bulunduğunu ve 16,3 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını bildiren şimşek, "vatandaşlarımız, başvuru süresinin 1 aralık'ta dolduğunu unutmasın ve işlerini son günlere bırakmasın" uyarısında bulundu.

bakan şimşek, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair 6552 sayılı kanun'un 11 eylül'de yürürlüğe girdiğini ve aynı tarih itibarıyla yapılanma taleplerini içeren başvuruların alınmaya başladığını hatırlattı.

başvuruların başlamasının üzerinden henüz bir ay bile geçmemesine rağmen, gelen sonuçlardan memnun olduğunu belirten şimşek, bunda tanıtım çalışmalarının da etkili olduğunu söyledi.

5 milyon mektup

şimşek, yasanın ve getirdiği kolaylıkların en iyi şekilde aktarılması için yurt genelinde büyük bir kampanya düzenlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"borçlu vatandaşlarımıza ulaşmak için yaklaşık 5 milyon mektup gönderilmiş, gelir idaresi başkanlığımızın çağrı merkezinden (vimer) bir yandan gelen aramalara cevap verilirken, bir yandan da telefonla aramalara başlanılmıştır. özellikle öğrenim kredisi, tapu harcı, yargı harcı gibi süreksiz mükellefiyetlerden kaynaklanan borcu olanlardan başlamak üzere 2,5 milyon vatandaşımıza sms'ler de bu hafta gönderilecek."

öte yandan vergi dairelerinde, vergi dairesi başkanlıklarında ve defterdarlıklarda borçlularla bire bir görüşmelerin de sürdürüldüğünü hatırlatan şimşek, "kanunun tanıtım ve uygulamasını takip etmek üzere gelir idaresi başkanlığı'nın başkan yardımcıları ve daire başkanları da türkiye genelinde görev yapmak üzere görevlendirildi ve bizzat sorumlu oldukları illere giderek konuyu yakından izledi" dedi.

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;