Türkiye - İsrail ilişkileri

Mavi Marmara'ya takipsizlik

Mavi Marmara mağdurlarının başvurusunu değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçu suçlamasını makul bulmakla birlikte, suçun mahkemenin görev alanına girecek ağırlıkta olmadığına hükmetti. İHH karara itiraz edecek.

Mavi Marmara gemisi saldırının ardından Türkiye'de kalabalık bir grup tarafından karşılanmıştı. [Fotoğraf: Al Jazzera]

reuters'ın özel haberine göre, uluslararası ceza mahkemesi (ucm) savcıları, israil'in gazze'ye yardım götüren mavi marmara gemisine yönelik saldırısında takipsizlik kararı verdi.

saldırıda yakınlarını kaybedenlerin başvurusunda, israil'in savaş suçu işlediği savunulmuş ve israil başbakanı, milli savunma bakanı, deniz kuvvetleri komutanı ve genelkurmay başkanı başta olmak üzere sorumluların yargılanması talep edilmişti.   

başvuruyu inceleyen savcılar, israil askerlerinin savaş suçu işlediği suçlamasının makul gerekçelere dayandığına, ancak söz konusu suçun mahkemenin görev alanına girecek ağırlıkta olmadığına hükmetti. 

'itiraz edeceğiz'

insan hak ve hürriyetleri (ihh) insani yardım vakfı genel başkanı bülent yıldırım, “uluslararası ceza mahkemesi (ucm) savcılığı, israil'in mavi marmara ve diğer gemilerdeki eylemleri ile 'kasten öldürme ve yaralama', 'insan onuruna aykırı davranış' suçlarıyla savaş suçunu işlediğini, israil'in gazze'de işgalci statüsünde bulunduğunu ve gemidekilerin sivil olmasına rağmen saldırının yapıldığını tespit etmiştir'' dedi.

ucm savcılığı'nın, soruşturma yetkisinin kendisinde bulunmadığına ilişkin karara itiraz edeceklerini belirten yıldırım, ''ölen saadece 10 kişi olduğu için ulusal mahkemelerde yargılanması gerekiyormuş. yani bizim orda yüz kişi ölmemiz gerekiyormuş. bu mahkemelerin içindeki israil lobisini ortaya çıkaracağız'' diye tepki gösterdi.

ihh genel başkanı yıldırım, ucm savcılığı'nın, türkiye'den saldırıya ilişkin belge istediğini ancak belgenin gönderilmediğini belirttiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

''soruyorum hangi yetkili, belge göndermedi? sayın cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer siyasi partilerin bu konuda duyarlı olduğunu bildiğimiz halde, hangi yetkili belgeyi ucm'ye göndermedi? bu gemi türk gemisi değil mi? öldürenler türk vatandaşı değil mi? burada bir yargılama sürecinde yakalama kararı çıktı, interpol'e neden gönderilmiyor? bu siyonistsever azınlığın kimler olduğunun tespit edilmesini istiyoruz.'' 

gazze'ye insani yardım taşıyan mavi marmara feribotuna 31 mayıs 2010'da israil güvenlik güçlerinin yaptığı müdahale sonrası 9 kişi yaşamını yitirmişti.

kaynak: reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;