Katar

'Meşal'ın Doha'yı terk etmesi istenmedi'

Katar Dışişleri Bakanı Halid El Atiyye, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'in Doha'yı terk etmesinin istendiği yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu söyledi. El Atiyye, Mısır ile Katar’ın arasında düşmanlık olmadığını da ifade etti.

Konular: Katar, Ortadoğu
Atiyye, "Halid Meşal'in Doha'yı terk edeceğiyle ilgili söylenenlerin hiçbiri gerçek değildir" dedi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

venezuela dışişleri bakanı delcy rodríguez ile doha'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan atiyye, "halid meşal'in doha'yı terk edeceğiyle ilgili söylenenlerin hiçbiri gerçek değildir" dedi.

atiyye, söz konusu haberlerin 'katar’ın filistin meselesi üzerinde olan rolünü zedelemek ve bu rolden vazgeçmesi için baskı yapmak' amacıyla yayınlandığını dile getirdi.

meşal’ın katar’da kalmaya devam edebileceğini söyleyen atiyye, “halid meşal, katar’da aziz ve değerli konuğumuzdur. hiçbir zaman bu şekilde ülkeyi terk etmesini istemeyiz” dedi.

geçen hafta katar'ın halid meşal'den doha'dan ayrılmasını istediğine ilişkin haberler basında yer almıştı. ancak al jazeera’ya konuşan hamas siyasi büro başkanlığı basın sorumlusu muhammed davut, bu haberleri yalanlamıştı.

‘mısır ile düşmanlığımız yok’

katar dışişleri bakanı atiyye, katar-mısır ilişkilerinin nasıl seyrettiği sorusunu ise, "katar ile mısır arasında bir düşmanlık yok. ancak suudi arabistan’ın inisiyatifiyle yakınlaştırmaya çabaladığımız birtakım farklılıklar ve görüş ayrılıkları var" sözleriyle yanıtladı.

doha ve kahire yönetimi, temmuz 2013'te mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından gerilen ilişkilerini, suudi arabistan'ın girişimiyle normalleştirmeye çalışıyor.

aralık 2014’te mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi'nin başkent kahire'de, katar emiri temim ve suudi arabistan kralı abdullah'ın özel temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşme basına yansımıştı. suudi arabistan girişimiyle gerçekleşen görüşme, "iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi" olarak yorumlandı.

mısır'daki darbe sonrası kriz

mısır'da 2013 temmuz'unda gerçekleşen darbenin ardından suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve bahreyn müslüman kardeşler'i desteklemekle suçladıkları katar'dan büyükelçilerini çekmişti. kik üyesi altı körfez ülkesinin, mısır ve diğer körfez ülkelerinde yasaklanan müslüman kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.

9 aralık’ta katar'ın başkenti doha'da toplanan körfez işbirliği konseyi liderleri mısır cumhurbaşkanı abdülfettah sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

suudi arabistan, bahreyn ve birleşik arap emirlikleri, katar'ın mısır politikasına tepki olarak doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar katar'a gönderme kararı aldı. diplomatik temsilciler geçen ay katar'a geri döndü.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;