İsrail - Filistin sorunu

Mescid-i Aksa için ikinci görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu da Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Hamas lideri Meşal'le İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısı hakkında telefonla görüştü.

Davutoğlu ve Meşal
Davutoğlu, Meşal ve Abbas ile bir telefon görüşmesi yaptı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, filistin devlet başkanı abbas'la yapılan görüşmede davutoğlu "bu cuma gününde türkiye'de tüm müslümanlar filistin ve mescid-i aksa için dua ediyor" dedi. görüşmede uluslararası toplum nezdinde süren girişimler de ele alındı.

türkiye'nin başta bm olmak üzere tüm uluslararası platformlarda filistin davasına her türlü desteği vereceğini belirten başbakan ahmet davutoğlu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da filistin davasının en önde gelen savunucusu olacağını söyledi. 

hamas lideri halid meşal ise telefon görüşmesinde davutoğlu'na, perşembe günü yaptığı açıklamalar nedeniyle teşekkür etti, "türk halkının her zamanki gibi vakur duruşu ve desteği bizim için çok önemli" dedi.

perşembe günü erdoğan aramıştı

erdoğan, 5 kasım çarşamba gecesi telefonla görüştüğü abbas ve meşal'den kudüs ve mescid-i aksa'ya yönelik ihlâller hakkında bilgi aldı. filistin devlet başkanı abbas'ın kudüs'te yahudi yerleşimciler tarafından son haftalarda mescid-i aksa'yı hedef alan ihlâllerin kaygı verici olduğuna işaret ederek, bu sorunla ilgili türkiye’den yardım istediği öğrenildi.

meşal'in de kudüs'teki gerilim konusunda ayrıntılı bilgi verdiği kaydedildi. cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre erdoğan, ihlâllerin son bulmasının bölge barışı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. erdoğan muhataplarına türkiye olarak bm güvenlik konseyi üyeleri nezdinde konuyla ilgili girişimde bulunacaklarını söyledi. 

israil askerleri imamın namaz kıldırdığı yere postallarıyla girdi

çarşamba günü israilli radikal bir grubun çağrısı üzerine sabah erken saatlerde çok sayıda yahudi yerleşimci mescid-i aksa’ya girdi ve karşı koymaya çalışan müslümanlar ile israil askerleri arasında çatışma çıktı. mescid-i aksa'nın yönetimini üstlenen islami vakıflar dairesi müdürü azzam hatib, anadolu ajansı (aa) muhabirine yaptığı açıklamada, ‘yaklaşık 300 israil askeri mescid-i aksa'yı bastı. askerlerin bir kısmı kıble mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdi’ dedi.

israil askerlerinin 1967'den beri ilk kez mescidin içine postallarıyla girdiğini kaydeden hatib, ‘bu çok tehlikeli bir adım. daha önce olmamıştı. kabul edilemez bir durum. israil bunun sonuçlarına katlanacaktır’ ifadelerini kullandı.

cuma namazlarında imam, mescid-i aksa külliyesi'nin kıble tarafında yer aldığı için kıble mescidi olarak tanımlanan bölümdeki mihrabı kullanıyor ve cemaat oradaki kubbenin altından itibaren saf tutuyor.

mihrabın hemen bitişiğinde yer alan selahaddin eyyubi'den kalma minber, 1969 yılında radikal yahudiler tarafından yakılmış, 38 yıl aradan sonra minberin bir benzeri türk kündekâri ustaları tarafından tekrar yapılarak 2007'de yerine konulmuştu.

kudüs'te bulunan mescid-i aksa, müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. yahudiler, içinde kıble mescidi ile kubbetu sahra camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu mescid-i aksa külliyesi altında, süleyman mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

geçtiğimiz hafta doğu kudüs'te bir hahama yönelik suikast girişiminin ardından, israil, olayın sorumlusu olmakla suçladığı filistinli mutez hicazi’yi öldürmüş ve mescid-i aksa’yı müslümanlara tamamen kapatmıştı. yoğun baskılar üzerine kararından geri adım atan israil sadece elli yaşın üzerindeki kişilerin girişine izin veriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;