ABD

Michael Brown'ı vuran polis aklandı

ABD Adalet Bakanlığı, Ağustos'ta silahsız genç Michael Brown'ı öldüren polisin yargılanmasına gerek görmedi.

Konular: ABD
Michael Brown'u vuran polis memuru Darren Wilson istifa etmişti. [Fotoğraf: Reuters]

Brown nasıl vuruldu?

michael brown ve arkadaşı dorian johnson 9 ağustos günü yolda yürürken, polis darren wilson iki arkadaştan kaldırıma geçmelerini istedi. görgü tanıkları ikilinin polisle tartıştıklarını, ardından da polisin silahını ateşlediğini anlatıyor. brown ve dorian johnson farklı yönlere kaçarken, polis memuru takip ettiği brown’a altı kez ateş etti. bu noktadan sonra tanık ifadeleri değişiyor. polisin ellerini havaya kaldırmasını emrettiği brown’ın bu emre uyduğunu söyleyen ifadeler var. wilson’ın polisin üzerine yürüdüğü iddiası da var. ferguson polisi olaydan sonra siyah gencin hırsızlık yaptığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. ancak polis memurunun, brown’ın hırsızlık yaptığından haberi olmadığı ortaya çıktı.  

amerikan adalet bakanlığı, polisin 'mücrim bir niyetle' hareket etmediğini savunurken, polisin michael brown'ın vatandaşlık haklarını ihlal ettiğine yönelik herhangi bir kanıtın bulunamadığını ifade etti. bakanlık, kanıt bulunamadığı için 'olayın kapandığını' açıkladı. 18 yaşındaki michael brown'a altı el ateş edip öldüren darren wilson, olaydan sonra ilk kez amerikan kanalı abc'ye konuştuğunda, "vicdanım rahat, görevimi yaptım" demişti.

9 ağustos'ta brown'un polis kurşunuyla ölmesi, ülkede siyahlara yönelik ayrımcılık konusunun tekrar gündeme gelmesine ve başta olayın yaşandığı ferguson olmak üzere çeşitli kentlerde çok sayıda protestoya neden oldu.

ferguson emniyetinde ırkçı yazışmalar

polis darren wilson'ın silahsız siyah genci öldürme suçundan aklandığı gün abd'de polislerin ferguson'da 'sistematik olarak' siyah vatandaşları hedef aldığına dair ciddi bir rapor ortaya çıktı. beyaz polislerin birbirlerine gönderdikleri epostalarda 'ırkçı' ifadeler dikkat çekti. bu epostalardan bazıları raporda şu şekilde yer aldı:

kasım 2008: bir epostada başkan seçilen obama'nın görevde uzun kalmayacağı belitiliyor ve "hangi siyah adam düzenli olarak 4 yıl bir işte çalışabilir ki' ifadeleri kullanılıyor.

nisan 2011: bir epostada obama 'şempanze' olarak resmediliyor. 

mayıs 2011: bir epostada "new orleans'tan bir afro-amerikan kadın hastanede gebeliğinin sonlandırılmasını kabul etmiş. iki hafta sonra 5 bin dolarlık bir çek almış. sonra hastaneyi çeki kimin verdiğini sormuş. cevap: suçla savaşanlar"

"rapor ırkçı uygulamalar sergilendiğini ortaya koydu"

abd adalet bakanı eric holder, vatandaşlık hakları dairesi’nin yürüttüğü soruşturmanın raporunun, missouri eyaletine bağlı ferguson kasabasında polisin siyah nüfusa karşı ırkçı uygulamalar sergilediğini ortaya koyduğunu söyledi. holder, siyahi vatandaşların haklarının rutin biçimde ihlal edildiğinin görüldüğünü kaydetti.

polisin içinde ırkçı söylemleri olanların bulunduğunu, cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı bulgularının tespit edildiği bilgisini veren holder, siyahi kökenlilerin “diğerleri” diye adlandırıldığı gibi nedensiz yere trafik çevirmesine maruz kaldıklarını da belirtti.

holder, polisin bu kişilere yönelik aşırı güç kullanmaya da başvurduğu bulgusuna değinerek, raporda yer alan tespitlerin tümünün gerçek olduğunu dile getirdi.

bakan holder, rapora ilişkin, "yerel güçler, yasaların uygulanmasını kamu güvenliğini sağlamak için değil, sürekli gelir elde etmek için başvurdu" ifadesini kullandı.

"bazı protestocular haklıydı"

geçen yaz siyah genç brown’ı vurarak öldüren polis memuru darren wilson hakkında sivil haklar soruşturması açılmasına gerek olmadığını ortaya koyan raporun da 'dikkatlice' hazırlandığını belirten holder, "soruşturmamız en başından itibaren adil ve titiz bir biçimde yapıldı" dedi.

yerel makamlarca olayın ardından yapılan soruşturmadan bağımsız olarak bakanlığın soruşturulmasının yapıldığı bilgisini veren holder, 300’den fazla lokal şahitle de görüşüldüğünü kaydetti. holder, "bulgular, polis memuru darren wilson’a yönelik cezai kovuşturma açılmasını desteklemiyor" diye konuştu.

brown’ın öldürülme olayının, tek başına trajik bir olayın nasıl ferguson şehrini barut fıçısına dönüştürdüğüne vurgu yapan holder, "bazı protestocular haklıydı" ifadesini kullandı.

102 sayfalık rapor

kentin devriye polisinden mahkemelere ve cezaevlerindeki koşullara kadar tüm adli kurumlarında ayrımcı uygulamalara dair detaylara yer verilen 102 sayfalık rapora göre, nüfusunun yüzde 67'sini siyahların oluşturduğu ferguson'da 2012-2014 yılları arasında trafikte araçları durdurulanların yüzde 85'i, tutuklamaların yüzde 93'ü, ceza kesmelerin yüzde 90'ı, polisin güç kullandığı vakaların yüzde 88'ini siyahlar oluşturdu.

bunun yanında, geçen yılın nisan ile eylül ayları arasında iki günden fazla cezaevinde kalanların da yüzde 95'i yine siyahlardı.

rapor, siyah araç sürücülerinin araçlarının durdurulması ve aranması olasılığının, beyazlara göre iki kat daha fazla olduğu, ayrıca siyahların yerel mahkemede davalarının düşmesi ihtimalinin de nüfusun diğer kesimlerine göre yüzde 68 daha düşük ihtimal olduğu tespitlerini içeriyor.

kaynak: reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;