Türkiye

Milletvekilleri yeminle başlıyor

1 Kasım'da seçilen vekiller bugün yemin ediyor. Geçici Meclis Başkanlığı görevini yine Deniz Baykal üstlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Başbakan Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verecek.

Konular: Türkiye, TBMM
Meclis Başkanlığı seçimi için ilk tur oylama 30 Haziran Salı günü yapılacak. [Al Jazeera-Zahidin Köşüş)

1 kasım seçim sonuçları, meclis'te yine 4 partili bir yapı oluşturdu. ak parti 317 milletvekili ile tek başına hükümet kurma çoğunluğunu sağladı. chp 134 milletvekili ile  anamuhalefet partisi olma durumunu korudu. hdp 59 milletvekili ile üçüncü, mhp ise 40 milletvekili ile dördüncü parti oldu. bu durum, meclis'te başkanlık divanı ve komisyonlardaki üye dağılımından genel kurul'daki oturma düzenine kadar yansıyacak.

baykal başkanlığında yemin töreni

26. dönem 1. yasama yılı bugün saat 15.00'teki yemin töreni ile başlıyor. ak parti 317, chp 134, hdp 59 ve mhp 40 milletvekili ile meclis'te temsil edilecek. meclis başkanlığı seçimine kadar geçici başkanlık görevini en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki chp antalya milletvekili deniz baykal üstlenecek.

yemin töreninde geçici başkan baykal'ın yanında, en genç 6 milletvekili olarak hdp van milletvekili tuğba hezer öztürk, hdp şanlıurfa milletvekili dilek öcalan, ak parti antalya milletvekili sena nur çelik, chp istanbul milletvekili eren erdem, hdp muş milletvekili burcu çelik özkan ve hdp batman milletvekili ayşe acar başaran katip üye olarak bulunacak

katılması halinde cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a, yemin töreninde, meclisin ikinci en yaşlı üyesi ak parti istanbul milletvekili ismail kahraman eşlik edecek.

ilk yemini davutoğlu edebilir

geçici meclis başkanı baykal'dan başlamak üzere milletvekilleri kürsüden yemin edecek.

yemin normalde alfabetik sıraya göre adana ili milletvekilleriyle başlıyor. ancak bu kez başbakanlık görevini üstlenmeye hazırlanan ve cumhurbaşkanlığı külliyesi'ne gidecek olan ak parti genel başkanı ve konya milletvekili ahmet davutoğlu'nun ilk yemini edeceği belirtiliyor.

erdoğan bugün görevlendiriyor

bütçe görüşmelerine bir an önce başlanabilmesi için cumhurbaşkanı erdoğan'ın davutoğlu'nu meclis başkanlığı seçimi yapılmadan önce görevlendirecek. bugün akşam yunanistan başkanı tsipras ile dostluk maçı izleyecek olan davutoğlu'nun bu buluşmaya gitmeden görevlendirilecek. erdoğan, davutoğlu'nu saat 17.00'de beştepe'de kabul edecek. 

meclis başkanlığı seçimi

yemin töreninin ardından, yeni parlamentonun ilk işi  meclis başkanı'nı seçmek olacak. meclis'in 27. başkanı için de takvim bugünden itibaren işlemeye başlayacak. seçim 22 kasım pazar günü yapılacak. 

mhp'nin başkanvekili olmayacak

meclis'te yeni dönemde ak parti, hem komisyonlarda hem de başkanlık divanı'nda sayısal çoğunluğa sahip olacak.  

tbmm içtüzüğü uyarınca, başkanlık divanı, bir başkan, 4 başkanvekili, 7 katip üye ve 3 idare amiri olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.  26. dönem'de ak parti'ye iki, chp ve hdp'ye birer başkan vekilliği düşecek, mhp'nin ise başkanvekili olmayacak.  

meclis'te ikinci gündem: hükümet programı

başkanlık seçiminin hemen ardından meclis gündeminde ise hükümet programı görüşmeleri olacak. 64. hükümet programı 23 kasım pazartesi günü genel kurul'da okunacak. program üzerindeki  görüşmeler ise 26 kasım perşembe günü gerçekleştirilecek. yeni hükümetin  güven oylaması ise 28 kasım cumartesi günü yapılacak.

kasım ayı sonunda hükümet'in kurulmasının ardından asıl mesai  geçici bütçe'nin çıkarılması olacak. maliye bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı geçici bütçe, aralık ayında önce plan ve bütçe komisyonu'nda, ardından genel kurul'da görüşülerek kısa sürede yasalaştırılacak.  2016 yılı bütçesi ise yeni yılın ilk aylarında görüşülecek. 

oturma düzeni sil baştan   

tbmm genel kurulu'nda siyasi parti gruplarının oturma düzeni de yeniden belirlendi.

meclis teamülleri uyarınca, genel kurul'da oturma düzeni, başkanlık divanı'na göre, en çok sandalyeye sahip olan grubun sol baştan başlayarak oturması, daha sonra sandalye dağılımına göre sıralanması, en az sandalyeye sahip grubun sağ başta oturması şeklinde biçimleniyor.

buna göre sol başta yine ak parti, onun yanında chp oturacak. ancak hdp ve mhp yer değiştirecek. hdp üçüncü parti olduğu için, milletvekilleri daha önce mhp'ye ait olan  koltuklarda oturacak. en sağda ise mhp grubu yerini alacak.

kadın sayısı azaldı

1 kasım seçimleriyle kadın milletvekili sayısı 5 ay önce yapılan seçime kıyasla azaldı. yeni dönemde meclis'te 81 kadın milletvekili olacak. ak parti'de 40'tan 34'e, hdp'de 30'dan 23'e ve mhp'de ise 4'ten 3'e indi. chp'de ise değişmedi. geçen dönem parlamentoda 95 kadın vekil yer alıyordu

kaynak: aa - aljazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;