Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da yine idam kararı

Mısır’da Giza Ceza mahkemesi, Kahire’nin güneyindeki Kardase bölgesinde polis merkezine saldırarak bir polisi öldürdükleri suçlamasıyla yargılanan 22 darbe karşıtı hakkında idam kararı verdi.

Konular: Ortadoğu
Mısır mahkemeleri 3 Temmuz 2013'deki darbenin ardından bir çok darbe karşıtı hakkında idam cezası verdi. [Fotoğraf: Al Jazeera-arşiv]

mahkeme heyeti, 14'ü tutuklu olarak yargılanan sanıkların dosyasını görüşünü almak için mısır müftüsü’ne gönderdi. müftünün görüşleri bağlayıcı değil. idam kararı konusunda nihai yetki mahkeme heyetinin.

mahkeme, sanıklar hakkındaki karar duruşmasının 20 nisan’da yapılmasını kararlaştırdı.

davada, sanıklara polis memuru öldürme yanında, ruhsatsız silah taşıma suçlaması da yöneltiliyor.

ilk idam

mısır'da 2013'teki darbe sonrası olaylarda gözaltına alınan bir müslüman kardeşler destekçisi 7 mart’ta idam edilmişti. 

resmi olarak darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen müslüman kardeşler'in bir üyesi olmayan mahmud hasan ramazan'a verilen idam cezasının uygulanmasıyla ilk kez bir darbe karşıtı idam edilmiş oldu.

binlerce ihvan destekçisi hapiste

3 temmuz 2013'te abdulfettah sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi tutuklandı ve hapse atıldı. mursi hakkında açılan farklı davalarda yargılanıyor.

darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

müslüman kardeşler teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve baher muhammed 7 ila 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildiler.

hakkında mısır mahkemesi tarafından sınır dışı kararı verilen greste serbest kaldı, diğer gazeteciler ise haklarında tutuksuz yargılama kararı verilerek serbest bırakıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;