Türkiye

Mısır'ın anlaşma iptaline Ankara'dan yanıt

Mısır, Türkiye ile taşımacılık alanındaki bir anlaşmayı iptal etti, Türk Dışişleri'nden açıklama geldi: Mısır Hükümeti halkına verdiği zararlara bir yenisini eklemiş olacak.

Mısır’da Sisi önderliğindeki 3 Temmuz darbesinin ardından binlerce darbe karşıtının yanı sıra çok sayıda gazeteci de gözaltına alındı. [Fotoğraf: AP / Arşiv]

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç, mısır'ın ro-ro ve karayolu transit taşımacılığı alanında işbirliğine dair mutabakat muhtırası'nı tek taraflı feshetmesi üzerine açıklama yaptı.

sözcü, nisan 2015'te geçerlilik süresi biten anlaşmanın uzatılmayacağını söyledi ve "mısır'la aramızda mevcut olan ro-ro ve karayolu transit taşımacılığı düzenlemeleri türkiye'nin bölgeye olan ticaretinde cüzi bir yer tutmakta iken mısır ekonomisine önemli katkılar sağlamaktaydı. mısır hükümeti bu tasarrufu ile ülkesinin ve halkının menfaat ve refahına verdiği zararlara bir yenisini eklemiş olacaktır" dedi.

söz konusu deniz ticareti anlaşması, mısır'ın darbeyle devrilen cumhurbaşkanı muhammed mursi zamanında imzalanmıştı.

mart 2012'de imzalanan anlaşmaya göre türkiye, körfez ülkelerine yaptığı gıda, elektrik aletleri, tekstil maddeleri gibi ihraç mallarında mısır limanlarını kullanıyor. anlaşma, suriye’deki iç savaşın ardından, bu ülkedeki limanların türk gemilerine kapatılmasının ardından gelmişti. anlaşma gereğince iskenderun limanı ile mısır’ın dimyat limanı arasında deniz yolu açılmıştı.

mısır'ın türkiye'ye ihracatı azaldı

mısırlı ekonomi uzmanları, bu anlaşmanın suriye’nin engellemesinin ardında türk mallarının körfez'e daha kolay gitmesini temin için yapıldığını söyledi. uzmanlar, o dönemde türk mallarının süveyş kanalı yoluyla geçmek zorunda kalındığını, dolayısıyla yüksek geçiş vergileri ödemek zorunda kalan türk şirketlerinin körfez piyasasında çin malları karşısında rekabet gücünün zayıfladığını ve bu sebeple türkiye’nin 'ro-ro' anlaşmasına sığındığını belirtti.

mısır sanayi bakanlığı’nın verilerine göre, ağustos ayı itibariyle mısır’ın türkiye’ye yaptığı ihracat yüzde 33 oranında azaldı.

mısır’ın yarı resmi gazetesi ahram, iki ülke arasında 25 ocak 2011 devriminden bu yana olan karşılıklı ticaret hacminin 4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini yazdı. mısır’ın türkiye’ye ihracatı 1.5, türkiye’den ithalatı ise 2.6 milyar civarında.

mısır’da dönemin savunma bakanı abdulfettah sisi liderliğinde 3 temmuz 2013’te yapılan darbeye tepki gösteren türkiye ile mısır arasındaki ilişkiler bozulmuştu. 

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;