Libya

Mısır'ın Libya saldırısına tepki

Uluslararası Af Örgütü, IŞİD'in 21 Kıpti'yi öldürmesinin ardından Mısır'ın Libya topraklarına yönelik başlattığı hava saldırılarında sivillerin öldürülmesine tepki gösterdi.

Konular: Ortadoğu
Mısır'ın Libya'ya düzenlediği saldırılarda 47 kişi ölmüştü. [Fotoğraf: Reuters]

merkezi londra'da bulunan uluslararası af örgütü, görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda mısır'ın son dönemde libya'ya düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili rapor hazırladı.

mısır hava kuvvetleri'nin, 21 kıpti'nın işid tarafından öldürülmesinin ardından f-16 jetleriyle trablus’un doğu kıyılarına düzenlediği hava saldırılarının devam ettiğine dikkat çekildi.  

raporda 'orantısız saldırılarda' sivillerin öldürülmesinin incelenmesi gerektiği vurgulandı.

libya'nın derna bölgesine 16 şubat'ta düzenlenen hava saldırısında yedi sivilin yaşamını yitirdiğinin altı çizilerek, mısır hava kuvvetleri'nin sivillerin kaybını önlemek için gerekli önlemleri almadığı ifade edildi.

görgü tanıklarının, derna'daki saldırı sırasında sivillerin çoğunlukta olduğu bölgeye füze fırlatıldığı ifadelerine yer verilen raporda, saldırılarda bazı sivillerin öldüğü, bazılarının da yaralandığı vurgulandı.

“siviller büyük tehlike içinde”

raporda, libya'da giderek artan şiddet ortamında sivillerin büyük tehlike içinde bulunduğu ifade edildi.

uluslararası af örgütü’nün raporunda, libya'da son olarak 20 şubat'ta kubbah kentinin doğusunda sivil ve askeri noktaların hedef alındığı bombalı saldırıda 42 kişinin öldüğü ve çok sayıda sivilin de yaralandığı da yer aldı.  

saldırıyı kendisini barca islam devleti olarak tanıtan ve mısır'ın hava saldırılarına misillemede bulunduğunu ileri süren bir grubun üstlendiği ifade edildi.

''sivilleri de hedef alan saldırılar savaş suçu oluşturur''

uluslararası af örgütü'nün ortadoğu ve kuzey afrika'dan sorumlu müdür yardımcısı hasibe haj sahravi, sivillerin, misilleme saldırılarının daha da kontrolden çıkması sonucu büyük tehlike altında olduğunu söyledi.

“militanların yanı sıra sivilleri de hedef alan saldırılar savaş suçu oluşturur" ifadelerini kullanan sahravi şöyle konuştu:

“sivil nüfusa karşı sistematik ve yaygın bir biçimde işlenen cinayetler de insanlığa karşı suç kabul edilir. libya'da sivilleri risk altına atanlar arasına şimdi de mısır katıldı. altısı kendi evlerinde olmak üzere yedi sivilin öldürülmesi, oransız güç kullanımıdır ve mutlaka soruşturulmalıdır. mısırlı yetkililer, kamuoyuna 16 şubat'ta derna'da düzenlenen bütün hava saldırıları, hedefler ve sivillerin zarar görmemesi için alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi vermelidir. mısır ordusu söz konusu evlerde ve civarda militanların olduğu istihbaratını almış olsa bile, sivil kayıpları en aza indirmek için evlerde ve civarda başka kimlerin olduğunu belirlemekle yükümlüdür" dedi.

işid 21 mısır vatandaşını öldürmüştü

işid 15 şubat'ta, aralık ve ocak aylarında libya’da kaçırdığı 21 mısırlı hıristiyan'ın öldürüldüğünü gösteren beş dakikalık bir video yayınlamıştı.

mısır bu videonun yayınlanmasından saatler sonra libya'nın derne kentine yönelik hava saldırıları düzenledi.

mısır 'işid'e ait' mevzileri vurduğunu açıklamıştı. ancak saldırılarda aralarında üç çocuğun yer aldığı yedi sivil öldü.

libya’nın trablus merkezli parlamentosu milli genel kongre de, mısır’ın derne kentine yönelik hava saldırılarını kınamıştı.

yapılan açıklamada 'bu tarz eylemler libya hükümetinin yasal meşruiyeti altında gerçekleştirilmelidir' ifadeleri yer almıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;