Mısır

'Moskova'da ikinci toplantı gerçekleşmeli'

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Kahire'de bir araya geldi. Ekonomik ilişkilerin ön plana çıktığı görüşme sonrası Putin Suriyeli muhalifler ile Şam rejimi arasında Moskova'da ikinci bir görüşme gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Putin ve Sisi'nin görüşmesinde ekonomik konular ön plana çıktı. [Fotoğraf: Reuters]

görüşmede bölgesel ve uluslararası konuları tartıştıklarını kaydeden rusya devlet başkanı vladimir putin, "teröre karşı ortak hareket etme kararı aldık. suriye sorununun barışçıl çözümü için hemfikiriz" diye konuştu.

suriyeli muhalif gruplar ve suriye yönetimi arasında moskova'da yapılan görüşmelerle ilgili sisi'yi bilgilendirdiğini aktaran putin, "barışçıl bir çözüm için moskova'da ikinci bir oturumun olmasını istiyoruz, umuyorum ki nihayetinde bu görüşmeler suriye'de krizin çözümünü sağlayacaktır" dedi.

moskova'da 26 ocak'ta suriye rejimi ile rejimin faaliyetlerine izin verdiği muhalefetin temsilcileri bir araya gelmiş ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı.

suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk) bu toplantıya katılmamıştı.

'askeri işbirliği geliştiriliyor'

görüşmede mısır ile rusya arasında serbest ticari bölge kurulmasını kararlaştırdıklarını belirten mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, "askeri konularda da işbirliğimizi geliştiriyoruz. ekonmik ilişkilerimizi de geliştirmek üzere anlaştık. enerji alanında da ilişkilerimizi geliştirmeyi kararlaştırdık. şarm el-şeyh’te toplanacak mısır’ı destekleme konferansıyla ilgili sayın putin'e bilgi verdim. turizm alanında da ilişkileri artırma ve daha çok rus turistin mısır'ı ziyareti üzerinde anlaştık" ifadelerini kullandı. sisi şöyle devam etti: 

"sadece güvenlik önlemleri değil, terör örgütlerini doğuran düşünceyle de savaşma konusunda fikir birliği içerisindeyiz. libya ve irak’ın bütünlüğü konularına vurgu yaptık. suriyeli tarafların cenevre esasında siyasi bir süreçle uzlaşıya varmalarının gerektiğini düşünüyoruz. yemen konusunda putin'e bir an önce çözüm bulunması konusundaki görüşlerimizi ilettim. dünyanın daha adil ve demokrat bir dünya düzeni geliştirmesi konusunda fikir birliğine vardık. daha adil bir ekonomik düzen kurulmalıdır."

sisi son olarak, "mısır - rusya ile ilişkileri hiç kesilmeyen sağlam bağlara dayanıyor. herkes bilsin ki mısır devrimlerden sonra kendisine yardım eden bütün ülkelere elini uzatıyor" diyerek konuşmasını tamamladı.

rusya mısır'da nükleer tesis kuracak

son yıllarda mısır'da ortaya çıkan sorunlara rağmen mısır cumhurbaşkanı ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan putin, "bugün görüşmelerde ekonomik ilişkiler başta geliyordu. mısır - rusya ekonomik hacmindeki gelişmede zirai ürünlerin payı büyük. enerji alanındaki ilişkilerimiz gelişiyor. nükleer enerji konusunda da ilişki kurmayı kararlaştırdık. bu konuda ilmi araştırmalar yapma ve nükleer tesisler kurmayı kararlaştırdık. ayrıca ulaştırma alt yapısını geliştirmek için anlaştık" dedi. 

rusya devlet başkanı ayrıca, "küçük ve orta işletmeler konusunda işbirliği yapmayı kararlaştırdık. mısır - rusya ticaret konseyi çalışmalarına önem veriyoruz. konsey geçen yıl çalışmaya başlamıştı. mısıra giden rus turistler her yıl artıyor. bütün bunlar sayın sisinin liderliğinde ulaşılan istikrarın ardından geldi. çünkü turistler tehlikeli bölgelere gitmiyor" ifadelerini kullandı.

rusya'nın ortadoğu kavgası

rusya arap baharı sonrasında ortadoğu’daki etkisini artırmanın mücadelesini veriyor.

suriye’de esed rejimini destekleyen putin, mısır’da da 3 temmuz darbesine destek vermiş ve sisi’nin yanında durmuştu.

mısır’da ‘terör örgütü’ ilan edilen müslüman kardeşler, rusya tarafından da 2003 yılında kara listeye alınmıştı.

ukrayna krizinde batı ile karşı karşıya gelen moskova, aynı restleşmeyi ortadoğu’da da sürdürüyor.

rusya son aylardaki petrol fiyatlarındaki sert düşüşten en fazla etkilenen ülkeler arasında.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;