ABD - Rusya ilişkileri

Moskova'da Lavrov-Tillerson görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Rus mevkidaşı Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi. ABD’nin İdlib’de kimyasal saldırıyla suçladığı Esed rejimini hedef almasıyla gerilen ilişkilerin ardından gerçekleşen zirve öncesinde açıklama yapan iki bakan da dürüst bir görüşme gerçekleştirmeyi beklediklerini söyledi. Rus Bakan Lavrov, Tillerson'a “Sizin, ABD’nin ve yönetimin gerçek niyetlerini anlamak bizim için önemli” dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

rex tillerson, abd dışişleri bakanı olarak ilk kez gittiği moskova’da rus mevkidaşı sergey lavrov ile bir araya geldi. görüşme başında basının karşısına çıkan iki bakan da dürüst bir görüşme gerçekleştirmeyi beklediklerini söyledi.

tillerson, “çok açık, samimi, dürüst bir görüşmeyi dört gözle bekliyorum. böylece bundan sonraki abd-rusya ilişkisini daha iyi tanımlayabiliriz” ifadesini kullandı. lavrov da “sizin, abd’nin ve yönetimin gerçek niyetlerini anlamak bizim için önemli” dedi.

abd’nin şayrat hava üssü'ne saldırısının kanunsuz olduğunu söyleyen lavrov, abd’nin suriye’ye tekrar saldırmasına izin verilmemesinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

“benzer bir provokasyon planlanıyor”

iki ülke arasındaki ilişkiler, suriye’deki kimyasal gaz sebepli ölümlerin ardından gerildi. abd, 4 nisan'daki saldırıdan sorumlu tuttuğu rejime ait şayrat hava üssü'ne füze saldırısı düzenlemişti.

salı günü putin, abd’nin suriye’yi bombalaması hakkındaki soruya, "benzer bir provokasyonun hazırlandığı yönünde bilgi sahibiyiz. şam’ın güney bölgeleri de dâhil olmak üzere, suriye’nin diğer bölgelerinde bazı maddeleri yerleştirmeyi planlayıp, suriyeli yetkilileri kullanım ile suçlayacaklar" şeklinde cevap vermişti. putin, bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmamıştı.

rusya ise rejim uçaklarının bombardımanının ardından idlib’de aralarında çocukların da olduğu 100'e yakın kişinin kimyasal gazlar yüzünden ölmesini muhaliflere bağlıyor. bombardımandan dolayı abd’ye tepkili olan moskova’ya göre, suriye uçaklarının muhaliflere ait kimyasal silah deposunu vurması üzerine depodan sızan gaz ölümlere ve yaralanmalara neden oldu.

 “soğuk savaş’tan sonraki en zor dönem”

rusya dışişleri bakanlığından ziyarete ilişkin salı günü yapılan açıklamada, rusya-abd ilişkilerinin soğuk savaştan sonraki en zor dönemden geçtiği ifade edilmişti.

açıklamada, rusya'nın tillerson'ın ziyareti esnasında, ikili ilişkilerin düzeltilmesi, suriye, ukrayna, libya, afganistan, kuzey kore ve diğer konularda washington'ın tutumunu anlamaya çalışacağı belirtilmişti.

tillerson ise moskova'ya gitmeden önce italya'da katıldığı g7 dışişleri bakanları toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "rusya'nın, esed rejimi, iran ve hizbullah ile kurduğu ittifakın çok iyi düşünülmesi gerekiyor. bu uzun vadede rusya'nın çıkarlarına hizmet edecek mi yoksa rusya, suriye savaşını sona erdirmek isteyen abd, diğer batı ülkeleri ve orta doğu ülkeleriyle mi ittifak kurmak ister?" ifadesini kullanmıştı.

kaynak: afp, reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;