Suriye'de iç savaş

Muhalifler Halep’te rejime direniyor

Suriye'nin Halep kentinde rejim ile muhalifler arasındaki çatışmalar şiddetleniyor. Nureddin Zengi Hareketi komutanlarından Leys, rejim düşünceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Anlaşma, YPG’nin elindeki tutukluların serbest bırakılması ve muhaliflerin istediği zaman Şeyh Maksud’a girebilmesini öngörüyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

halep kent merkezi ile rejime ait emniyet birimlerine yakın olan “seyfuddevle” bölgesi, mücahitler ordusu, nureddin zengi ve tevhid tugayı birliklerinin de aralarında bulunduğu silahlı muhalif grupların kontrolü altında.

daha önce yoğun bir nüfusun yaşadığı bölgede yer yer 10 metreye kadar yakın mesafeden karşılıklı çatışmalar yaşanıyor.

muhalifler savaşçılar kum torbaları veya benzeri malzemeleri siper olarak kullanıyor. taraflar, evler arasında açtıkları koridorlarla da karşı tarafın saldırılarından korunmaya çalışıyor.

nureddin zengi hareketi komutanlarından ebu leys, "rejim düşünceye kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

cephede savaşan muhaliflerin "azim ve gayretle" mücadele ettiğini dile getiren leys, "halep'teki cephelerde savaşın durması amacını" güden tüm girişimlere karşı olduklarını ifade etti.

cephe komutanlarından ebu abdu halebi de rejim güçlerinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere ilerlemesini engellemeye çalıştıklarını vurguladı.

halebi, "esed güçlerini ilerleyen günlerde büyük sürprizlerin beklediğini" söyledi.

halep’te neler oluyor

esed güçleri, suriyeli muhaliflerin halep'in merkeziyle bağlantı noktasında yer alan handerat'a saldırıyor. handerat düşerse halep'te muhaliflerin geçiş güvenliği ortadan kalkmış olacak.

rejim güçlerinin aylar önce halep'i kuşatmak için başlattığı operasyonda çatışmalar handerat ve sifat köylerinde şiddetli biçimde sürüyor. 2013 yılında hama yönünde başlattığı saldırı ile hanasır bölgesini kontrolü altına alan esed rejimine bağlı güçler daha sonra sifira, tel aran, halep havalimanı, nekkarin, şeyh yusuf, şey neccar ve organize sanayi bölgelerinde ilerleyişini sürdürdü.

ardından halep merkez cezaevi bölgesini ele geçiren rejim güçleri, halep şehrini kuşatan bir yay çizerek ilerlemeye devam etti.

temmuz ayında ise halep'in güneyinde bulunan ve stratejik öneme sahip cebeli azzen bölgesi de esed güçleri tarafından ele geçirildi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;