Mısır'da darbe dönemi

Mursi'ye idam kararı

Mısır’da 2013'teki darbe ile görevinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargılandığı iki davada idam cezasına çarptırıldı. Mursi ile birlikte 100'den fazla kişi idama mahkûm edildi. İdam cezası verilenler arasında hayatını kaybedenler de bulunuyor.

Darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi daha önce 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve ardından hapse atılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi, 'hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapisaneden firar etmek' suçlamasıyla yargılandığı davalarda idam cezasına çarptırıldı.

mursi dışında müslüman kardeşler teşkilatı'nın üst düzey 17 yöneticisine daha idam cezası verildi. bunlar arasında ihvan lideri muhammed bedii de bulunuyor.

idam cezası verilenler arasında hayatını kaybeden kişiler de var. bunlar arasında geçen yıl israil'in gazze saldırılarında hayatını kaybeden izzettin kassam tugayları komutanı raid attar da bulunuyor.

'karar maskaralık'

mursi'ye verilen idam cezası uluslararası af örgütü tarafından 'maskaralık' olarak değerlendirildi. af örgütü mursi'nin serbest bırakılmasını ve sivil bir mahkeme tarafından yeniden yargılanmasını talep etti.

abd: karar endişe verici

abd dışişleri bakanlığı da verilen idam kararına tepki gösterdi. mahkemenin kararını "derin endişeyle" karşıladıklarını söyleyen abd dışişleri, "böyle davaların hukukun egemenliği ile bağdaşmadığını" vurguladı.

bm: süreci yakından izliyoruz

birleşmiş milletler genel sekreterlik sözcüsü farhan haq, genel sekreter ban ki-mun'un idama karşı pozisyonunu hatırlatarak, temyize götürülmesi mümkün olan kararı endişeyle ve yakından izlediklerini söyledi.

yusuf karadavi'ye de idam verildi

'25 ocak devrimi sırasında hapishaneden kaçmak' suçlamasıyla açılan davada, mursi ile birlikte toplamda 100'den fazla kişi idama mahkûm edildi. bunlar arasında katar'da bulunan dünya müslüman âlimleri birliği başkanı yusuf karadavi de bulunuyor.

mahkeme ayrıca israil'de tutuklu bulunan hasan selame adındaki ihvan üyesine de idam cezası verdi.

mahkeme dosyayı müftüye gönderdi. müftünün idam kararını değerlendireceği tavsiye kararından sonra mahkeme kesin kararını açıklayacak. iki davada da nihai karar 2 haziran'da yapılacak duruşmada açıklanacak.

ihvanve hamas'tan açıklama

istanbul'da bulunan müslüman kardeşler'in siyasi kolu hürriyet ve adalet partisi yönetim kurulu üyesi amr derrac, mursi ve diğer müslüman kardeşler yetkilileri hakkında alınan kararları kınadı.

reuters'a konuşan ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran derrac, "bu siyasi bir karar ve işlenmeye yakın bir cinayet suçunu teşkil ediyor. bundan dolayı da uluslararası toplum tarafından durdurulmalı" dedi. 

hamas da mursi ve diğer ihvan yetkilileri hakkında kararlara tepki gösterdi. alınan kadarı 'içler acısı' olarak niteleyen hamas sözcüsü sami ebu zuhri, "bu siyasi bir karardır ve mıısr yargısına kara bir leke sürmüştür" ifadelerini kullandı.

daha önce 20 yıl hapis cezası verilmişti

mısır’da mahkeme, 21 nisan'da şimdiki muhammed mursi’nin yargılandığı ‘ittihadiye olayları’ davasında kararını açıklamış ve mursi'yi 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

mursi'nin cezası 2012'nin aralık ayında cumhurbaşkanlığı sarayı önünde gerçekleşen olaylarda 'protestocuları öldürmeye teşvik' suçlamasından verilmişti. mahkeme heyeti aynı davada mursi'ye yöneltilen 'kasten adam öldürme ve silah bulundurma' suçlamalarında eski cumhurbaşkanını suçsuz bulmuştu.

muhammed mursi'nin savunma heyeti mahkemenin kararını siyasi bir karar olarak niteledi.

insan hakları izleme örgütü (hrw) de mursi hakkında verilen karara ilişkin yaptığı açıklamada, "mursi kararı adaletin gülünç bir hale sokulmasıdır. bu yüzden mursi’nin yeniden yargılanması da serbest bırakılmasını talep ediyoruz" demişti.

eski cumhurbaşkanı mursi, yargıya hakaret ve katar’a istihbarat sağlamak suçlamalarıyla açılan iki ayrı davadan daha yargılanıyor. 

mısır'ın demokratik seçimlerle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı olan mursi, 2013 yılında askeri darbeyle devrildikten sonra müslüman kardeşler 'terör örgütü' ilan edildi binlerce üyesi tutuklandı, yüzlercesi idama mahkûm edildi.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;