Musul operasyonu

'Musul operasyonunda yol yarılandı'

Musul'u IŞİD’in elinden kurtarmak amacıyla 17 Ekim’de operasyon başlatan Irak ordusu, Dicle Nehri’nin ikiye böldüğü Musul kentinin doğusunun tamamını kontrol altına aldığını açıkladı.

Şigati Dicle nehrinin ikiye böldüğü Musul'un doğu kısmının tamamını IŞİD’den geri aldıklarını açıkladı. [Fotoğraf: Reuters]

irak terörle mücadele gücü komutanı talip şigati, yaptığı yazılı açıklamada, dicle nehrinin ikiye böldüğü musul'un doğu kısmının tamamını işid’den geri aldıklarını açıkladı. ancak al jazeera’nin edindiği bilgilere göre, kentin doğu kısmında 4 bölge hâlâ örgütün elinde. bunlar; arabi, bisan, raşidiye ve cumhurbaşkanlığı sarayları bögleleri.

şigati, operasyonlar sırasında insan haklarını göz önünde bulundurduklarını ifade ederek, musul'un batısını örgütten kurtarma operasyonu planlarını da çizdiklerini aktardı.

başbakan haydar ibadi de salı günü yaptığı basın toplantısında, işid kontrolündeki musul'un batısı için harekât hazırlığı içerisinde olduklarını söylemişti.

bağdat’ta konuşan ibadi, "musul, terör açısından yılanın başıdır" ifadesini kullanarak, "güçlerimiz ciddi ilerleme kaydediyor. kentin doğusunun tamamı işid’den geri alınmak üzere" ifadesini kullanmıştı.

[[Fotoğraf: Reuters]]

dünya ülkelerinin terör tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten ibadi, "güçlerimiz nizami orduya karşı değil, terör örgütüne karşı savaşıyor. bu terörün tamamen sökülmesi zaman alacak" değerlendirmesini yapmıştı.

maliki dönemine eleştiri

mezhepçi politikalarıyla bilinen eski başbakan nuri maliki dönemini eleştiren ibadi, "eskiden ordu bazı kentlerdeki vatandaşlarımız tarafından kabul görmüyordu. şimdi bu ordu ulusal bir orduya dönüştü ve tüm iraklılar tarafından kabul görmeye başladı" şeklinde konuşmüştü.

"peşmerge savunma sisteminin bir parçasıdır"

ikby'ye bağlı peşmerge güçlerinin maaşlarının ödenmesi konusundaki soruyu ise ibadi, "peşmerge irak'ın savunma sisteminin bir parçasıdır. maaşlarını diğer memurlar gibi aylık olarak alıyorlar" diye yanıtladı.

"irak faturayı pahalı ödedi"

20 ocak'ta görevi devralacak donald trump'ın abd başkanlığı döneminde irak-abd ilişkilerinin nasıl olacağı konusuna da değinen ibadi, şunları söyledi:

"gelecekteki ilişkilerimizin seyri abd'nin irak'a karşı politikasına bağlı olacak. işid, abd dahil tüm bölge ve dünya için tehdit oluşturuyor. bu alanlarda abd ile işbirliğine ihtiyaç var. egemenliğe saygı temeline dayalı dengeli ilişkilerimiz olmalı. irak'ı özgürleştirme kararı (2003) işgal kararına dönüşmüştü. abd ve uluslararası güçlerin desteğiyle irak şerden (saddam hüseyin) kurtarıldı ancak bunun karşısında iraklılar çok sayıda kurban verdi. bu güçler tarafından yüzlerce terörist serbest bırakıldı. ordu ve devlet müessesesi çöküş yaşadı. bu da dünyanın her yerinden teröristlerin irak'a girmesine yol açtı. irak faturayı pahalı ödedi. bu konuların kapsayıcı şekilde gözden geçirilmesi ve incelenmesi çağrısı yapıyorum. umarım iraklılara zararların tazminatları ödenir."

suudi arabistan öncülüğündeki işid’e karşı islam ülkeleri koalisyonuna da seslenen ibadi, "irak'ta işid’den zarar gören bölgelerin alt yapı imarı konusunda yardım çağrısı yapıyorum ve bunu memnuniyetle karşılarız. bu da söz konusu ülkelerle ilişkileri güçlendirir" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;