Türkiye - İsrail ilişkileri

Nabi Avcı İsrail'de

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, resmi temaslar için Tel Aviv'de. Avcı, 2010'da Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası İsrail'i ziyaret eden ilk bakan oldu.

[Fotoğraf: AA]

kültür ve turizm bakanı nabi avcı, türkiye-israil ilişkilerinin normalleşmesi süreci kapsamında 7-8 şubat'ta yapacağı resmi temaslar için başkent tel aviv'e ulaştı. avcı, 2010'da mavi marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası israil'i ziyaret eden ilk bakan oldu.

bakan avcı'yı, ben gurion uluslararası havaalanı'nda, türkiye'nin tel aviv büyükelçisi kemal ökem'le diğer ilgililer karşıladı.

avcı, resmi ziyaret kapsamında salı günü yarın israil turizm bakanı yariv levin'le görüşecek. görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.

akdeniz turizm fuarı resmi açılış törenine katılacak olan nabi avcı, türk ve israilli turizmcilerle bir araya gelecek. bakan avcı, tel aviv kültür merkezi ve anadolu ajansı tarafından düzenlenen "türkiye-israil ilişkileri fotoğraf sergisi" açılışına katılacak. avcı, temasları kapsamında israil türk yahudileri cemaatiyle de bir araya gelecek.

kültür ve turizm bakanı avcı'nın israil ziyaretine, türkiye seyahat acenteleri birliği başkanı başaran ulusoy, türkiye otelciler federasyonu (türofed) başkanı osman ayık ile türkiye turizm yatırımcıları derneği başkanı ali murat ersoy da katılıyor. ziyaret sonrası israil'den türkiye'ye gelen turist sayısında artış bekleniyor.

israil güvenlik güçlerinin 31 mayıs 2010'da gazze'ye insani yardım götüren mavi marmara gemisine saldırısı sonucu 10 türk vatandaşının hayatını kaybetmesi, iki ülke ilişkilerinin kopmasına neden olmuştu. ilişkiler, israil'in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek tazminatı türkiye'ye iletmesi ve gazze'ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti.

türkiye ve israil arasında 2010’a kadar sürdürülen ancak iki ülke ilişkilerindeki kriz nedeniyle ara verilen ikili siyasi istişareler de yeniden başlamıştı

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;