ABD

NASA roketi infilak etti

NASA'nın uzaya gönderdiği insansız roket, fırlatıldıktan kısa süre sonra infilak etti. Patlayan uzay aracında bilimsel deney araçları ve yedek parçaların da olduğu 2,5 tona yakın yük bulunuyordu.

Konular: Amerika
uluslararası uzay istasyonu'na ikmalde bulunmak amacıyla, yerel saatle 18.23'te virginia eyaletinin wallops island bölgesindeki uzay üssünden fırlatılan amerikan havacılık ve uzay dairesi'nin (nasa) uzay roketi, kalkıştan birkaç saniye sonra havada infilak etti.

nasa'nın tv kayıtlarında, patlamanın hemen ardından duman bulutu ve alevler görülürken, nasa roketin infilak etmesini ''aksilik'' olarak değerlendirdi ve denemelere devam edeceklerini bildirdi.

nasa insan araştırmaları ve operasyonlar müdürlüğü ortak yöneticisi william gerstenmaier yazılı açıklama yaptı ve orbital sciences firmasının ''antares'' adlı roketi ve cynus kargo uzay aracını fırlatma esnasında bir aksilik yaşandığını belirtti. 

''nasa'nın orbital sciences firmasının uluslararası uzay istasyonu'na üçüncü sözleşmeli ikmal misyonundaki başarısızlığından kaynaklanan hayal kırıklığına rağmen, bugün yaşanan aksiliği tam olarak anlayarak bir sonraki denemeye devam edeceğiz. uluslararası uzay istasyonu'ndaki ekibin gıda veya diğer kritik malzeme eksikliği tehlikesi bulunmuyor.''

orbital firmasının bu yıl başlarında gerçekleştirdiği ilk iki uçuşunda, ''olağanüstü'' yeteneklerini gösterdiğini ve aynı başarıyı tekrarlayacağını kaydeden gerstenmaier şöyle devam etti:

''roket fırlatmak inanılmaz zor bir iştir ve her bir başarıdan ve başarısızlıktan bir şey öğreniyoruz. bugünün fırlatma denemesi bizi amerikan kıyılarından uluslararası uzay istasyonu'na halihazırdaki kargo gönderme başarımızı genişletme çalışmalarımızdan vazgeçiremeyecektir.''

orbital sciences firmasına ait infilak eden antares roketinin, nasa'yla 2008 yılında yapılan anlaşma gereği, uluslararası uzay istasyonu'na kargo dağıtım misyonu çerçevesinde malzeme götürmeyi planladığı ve yükünün 2 bin 267 kilogram olduğu açıklandı.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;