Avrupa

NATO'dan Patriot füzelerine onay

Uluslararası örgüt, savunma amaçlı olarak kullanılacak füzelerin, Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilmesini kabul etti.

Konular: Türkiye, Suriye, Almanya

Haberin Öne Çıkanları

'Savunma amaçlı'

‘3-5 hafta sürebilir’

Ankara memnun

Karadan havaya kullanılmak üzere tasarlanmış olan Patriotlar, hem uçaklara, hem de füzelere karşı etkili.
Karadan havaya kullanılmak üzere tasarlanmış olan Patriotlar, hem uçaklara, hem de füzelere karşı etkili. [AFP]

Başvuruya dayanak 5. madde

türkiye, haziran ayında bir savaş uçağının suriye tarafından düşürülmesi ve ekim ayında sınırın diğer tarafından gelen top ateşi sonucu beş vatandaşının öldürülmesi üzerine, nato antlaşması’nın üye ülkeler arasında istişareler yapılmasını öngören 4. maddesi’ni harekete geçirmişti. ankara, patriot talebiyle antlaşma’nın, bir saldırı veya saldırı tehdidine karşı nato üyelerinin savunulmasına imkan veren 5. maddesi’ni harekete geçirmiş oldu.

nato’ya üye ülkelerin dışişleri bakanları, belçika’nın başkenti brüksel'de düzenlendikleri toplantıda, türkiye'nin suriye sınırına patriot hava savunma sistemi kurulması talebine onay verdi.

almanya dışişleri bakanı guido westerwelle, salı günü alınan karara ilişkin olarak yaptığı açıklamada, patriot füzelerinin türkiye'ye yerleştirilmesinin nato ve ortaklarının korunmasına yönelik bir önlem olduğunu bildirdi.

nato genel sekreteri anders fogh rasmussen de onayın ardından ittifak içinde bu kapasiteye sahip üç ülke olan almanya, hollanda ve abd'nin harekete geçmesinin beklendiğini söyledi. rasmussen, herhangi bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını belirttiği füzelerin, ‘haftalar içinde’ kullanıma hazır hale getirileceğini ifade etti.

türkiye’nin yarı resmi anadolu ajansı’na konuşan diplomatik kaynaklar, sistemin türkiye'ye kurulmasının 3-5 hafta alabileceğini belirtiyor.

ittifakın brüksel’deki merkezinde salı günü başlayan nato dışişleri bakanları toplantısı, çarşamba günü de devam edecek.

ankara memnun

öte yandan türkiye dışişleri bakanlığı, kararı memnuniyetle karşılandığını belirterek, ''bu karar, ittifak dayanışmasının ve birliğinin teyit etmesi ve bunun pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir” ifadesini kullandı.

bakanlık, alınacak önlemlerin ‘kesinlikle taarruz amaçlı’ olmadığını, ‘savunmayı takiveye etmeye’ yönelik olduğunu ifade ederek, “tedbirlerin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” vurgusunu yaptı.

öte yandan, abd dışişleri bakanı hillary clinton, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 'umutsuz' durumdaki suriye devlet başkanı beşşar esed'in elindeki kimyasal silahları kullanabileceğinden veya bunların kontrolünü kaybedebileceğinden endişe duyduklarını söyledi. 

uluslararası örgüt, resmi ağızlardan çeşitli kereler, patriot füzelerinin sadece suriye tarafından gelebilecek potansiyel saldırılara karşı savunma amaçlı olarak tedarik edileceğini vurgulamıştı. nato üyesi ülkelerin yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda da, talebin ilgili kriterleri karşıladığı ifade edilmişti.

patriot füzelerinin yerleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere türkiye’de bulunan nato heyetinin, ülkenin güneyindeki adana ve hatay illerinde yaptığı incelemeleri salı günü tamamladığı duyurulmuştu.

Patriot füzeleri

patriotlar kamuoyunda, 1991 yılında patlak veren körfez savaşı sırasında irak’ın scud füzelerine karşı sıkça kullanılmasıyla duyuldu. tam güdümlü olarak tasarlanmış olan patriotlar, hem uçaklara, hem de saldırı amaçlı füzelere karşı kullanılabiliyor. mobil ve sabit ekipmanlardan fırlatılabilen füzeler türkiye’ye, 1999'da irak'ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgeye ilişkin endişeler nedeniyle abd, 1991 ve 2003'te irak'ta yaşanan savaşlar sırasında ise nato tarafından yerleştirilmişti. 

beş kişi ölmüştü

türkiye, sovyet döneminden kalma scud füzeleri başta olmak üzere şam yönetiminin elindeki balistik füzelerin, muhaliflere karşı kullanılırken sınırları içine düşebileceği görüşünü taşıyor.

ekim ayında şanlıurfa’nın akçakale ilçesine düşen bir top mermisi beş kişiyi öldürmüş ve tsk çeşitli kereler suriye’deki hedefleri top ateşiyle vurarak misilleme yapmıştı.

rusya devlet başkanı vladimir putin, pazartesi günü türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'la ankara'da düzenlediği basın toplantısında, türkiye'nin suriye sınırına patriot talebiyle ilgili olarak, şam yönetiminin komşu ülkelere saldıracak durumunun olmadığını söylemişti. 

daha önce de kurulmuştu

nato üyeleri arasında abd ve almanya ile birlikte patriot füze savunma sistemine sahip bir diğer ülke olan hollanda, 1991 yılındaki körfez savaşı ile 2003 yılında irak'ın abd liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından işgali sırasında türkiye'ye bu füzeleri göndermişti. 

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;