İsrail

Netanyahu yeniden Likud genel başkanı

İsrail'de Mart ayında yapaılacak erken seçimler öncesi Başbakanı Binyamin Netanyahu, genel başkanı olduğu Likud Partisi'nin kongresinden yüzde 75 oyla çıktı.

Konular: İsrail, Ortadoğu
İsrail'de yapılan bir ankete göre, İsraillilerin yüzde 53'ü Netanyahu'nun yeninden başbakan olmasını istemiyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

israil radyosunun haberine göre, likud partisi'nin genel başkanlık seçiminde, israil başbakanı binyamin netanyahu oyların yüzde 75'ini aldı. netanyahu, bu sonuçla likud partisi liderliğini sürdürdü. 

başbakan netanyahu'nun, partisinin liderlik yarışındaki rakibi danny danon ise oyların yüzde 19'unu aldı. oy kullananların yüzde 6'sı ise çekimser kaldı.

seçimlerde ayrıca 17 mart 2015'te yapılması planlanan israil genel seçimlerine katılacak milletvekili adayları da belirlendi.

erken seçim yapılacak

israil'in halk desteği yüzde 30'lara düşen sağcı başbakanı binyamin netanyahu, 2 aralık'ta parlamentoyu feshedip erken seçim kararı alacaklarını açıkladı. netanyahu, anlaşamadığı adalet bakanı tzipi livni, maliye bakanı yair lapid ve dört bakanı daha görevden aldı. normalde 4 yılda bir seçime giden ülkede erken seçimler 17 mart'ta yapılacak. bu israil'de son 15 yılda 5'inci seçim olacak. 

netanyahu bakanları görevden aldıktan sonra yaptığı açıklamada, "kurduğum hükümetin temel üç hedefi vardı. teröre karşı mücadele, israil'in yahudi kimliğini temelleştirmek ve kudüs'te yerleşim inşaatlarına devam etmek. lapid ve livni bu ilkelere karşı durdu" suçlamasında bulundu. 

erken seçim kararı için "bu benim için basit bir adım değil" diye israil başbakanı, "bunun tehlikeli bir durum olmasını istemezdik, fakat bir hükümet, içinde ona düşmanlık duyan bakanlarla bir devleti yürütemez" dedi. 

netanyahu, düşen halk desteğini ağustos ayında gazze'ye saldırarak yüzde 80'lere çıkarmış ancak kabinedeki çatlağı önleyememişti. koalisyon içinde son olarak 2015 yılı bütçesi, yüksek yaşam standardı, kudüs’te yaşayan filistinlilere karşı uygulanacak politikalar ve israil'in 'yahudi halkının anavatanı ve ulus devleti' olarak tanımlanması tasarısından dolayı görüş ayrılıkları hâkimdi.

netanyahu, 2009 yılından bu yana başbakanlık görevini yürütüyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;