ABD

New York’ta polise destek ve öfke

ABD'de son beş ayda dört siyahın polis tarafından öldürülmesini protesto edenlerle polise destek olanlar New York belediye binası önünde karşı karşıya geldi.

Konular: ABD
New York City Belediye Binası önünde toplanan iki karşıt grup demir barikatlarla ayrıldı. [Fotoğraf: AP]

new york kentinde polis şiddetini protesto eden yaklaşık 200 kişi, aynı gün polis teşkilatına destek için toplanan başka bir gruba tepki olarak new york city belediye binası önünde toplandı.

new york emniyet müdürlüğü’nü (nypd) destekleyen yaklaşık 100 kişilik grubun "teşekkürler nypd" sloganlarına karşı, polis şiddetini protesto edenler, "nypd'ye teşekkür yok" sloganlarıyla cevap verdi. bazı göstericiler polisle tartıştı.

daha sonra kentin finans merkezi wall street ve çinlilerin yoğun yaşadığı chinatown üzerinden manhattan köprüsü'ne yürüyen grup, temmuz ayında gözaltına alınırken bir polis memurunun boğazını sıkarak öldürdüğü eric garner'ı temsilen birkaç dakika yere yatarak hareketsiz bekledi. köprü bir süre trafiğe kapandı.

beş ayda dört siyah öldü

siyah amerikalı eric garner, 19 temmuz'da new york'un staten island bölgesinde kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınırken, polis memuru daniel pantaleo tarafından boğazı sıkılarak hayatını kaybetmişti.

bir başka siyah amerikalı 18 yaşındaki michael brown 9 ağustos'ta st. louis'in ferguson bölgesinde polis memuru darren wilson tarafından öldürülmüş; yargı, polis memuru wilson'un "kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiği ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine" karar vermişti. bunun üzerine ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmişti.

28 yaşındaki akai gurley, new york'un brooklyn bölgesinde polis memuru peter liang tarafından 20 kasım gecesi vurulmuş, olayın kazayla olduğu öne sürülmüştü.

tamir rice adlı 12 yaşındaki bir başka siyah çocuk ise cleveland'da parkta oynarken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

her yıl güvenlik güçlerinin 400 ile 500 arasında kişiyi öldürdüğü abd'de, fbi rakamlarına göre geçen sene içinde 76 polis de görevi başında hayatını kaybetti. buna göre, polislerin 49'u kazayla 27'si de zanlılar tarafından öldürüldü.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;