Nijerya

Nijerya'da saldırı: 32 ölü

Nijerya'nın kuzeydoğusunda üç farklı bölgede düzenlenen silahlı saldırıda 32 kişi öldü. Saldırganların Boko Haram örgütü üyeleri olduğu tahmin ediliyor.

Konular: Afrika
32 kişinin öldürüldüğü üç farklı bölgedeki saldırılarda bir çok ev, iş yeri ve kamu binalarının da yakılıp yıkıldığı belirtildi. [AFP-Arşiv]

boko haram örgütü üyeleri oldukları tahmin edilen silahlı kişilerin nijerya'nın kuzeydoğusundaki adamava vilayetinin üç farklı yerinde düzenledikleri saldırıda 32 kişi öldü, onlarca ev ve işyeri yakıldı.

saldırılar sırasında hristiyan teoloji koleji ve bir ilkokulun da aralarında olduğu birkaç bina yandı. bir görgü tanığı şuva bölgesindeki saldırıda üç cesetin teoloji okulundan çıkarıldığını, 20 kişinin de köyde öldürüldüğünü söyledi.

kirçhinga bölgesindeki patlamanın tanıklarından samuel garba silahlı kişilerin askeri üniforma giydiklerini söyledi. saldırganlar daha önceki benzer saldırılarda da bu taktiği kullanmışlardı.

garba, "silahlı kişiler dört kişiyi öldürdü, birçok evi yaktılar" dedi.

nijerya'nın yobe vilayetindeki bir okulda geçen salı günü düzenlenen benzer bir saldırıda da çoğu çocuk 59 kişi öldürülmüştü.

'silahlı eylemler son çarpışmalar'

anadolu ajansı'na konuşan nijerya devlet başkanı goodluck jonathan’ın sözcüsü ahmet gulak, "direnişçilerin kendi sınırlarını zorladığını, şu anda görülen eylemlerinin son çırpınışları olduğunu" ifade ederek, devlet başkanı ve ekibinin, söz konusu saldırıların en aza indirilmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

ahmet gulak, bazı boko haram savaşçılarının, ülke sınırları dışında saklandığını ifade ederek, "bu terörist faaliyetlerin nijerya ile sınırlı olmadığını unutmayın. bu çok yaygın, kuzey afrika’dan libya’ya, afganistan’a, pakistan ve daha başkalarına uzanıyor" dedi.

şubat ayında 300 ölü

nijerya’nın özellikle kuzeyinde etkinlik gösteren boko haram örgütünün eylemleri son yıllarda giderek artıyor. son bir ayda örgütün saldırılarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 300’e ulaştı.

birleşmiş milletler'e (bm) göre mayıs ayından bu yana yaklaşık 300 bin kişi ülkedeki şiddetten kaçmak için mülteci oldu.

olağanüstü hal ilanı

ismi ‘yabancı dilde eğitim günahtır’ anlamına gelen örgüt, 2002 yılında kuruldu. en büyük saldırısı 2012’nin ocak ayında gerçekleşti. kuzeydeki kano şehrinde düzenlenen eş zamanlı bombalamalarda 186 kişi öldü.

ağustos 2011’de de bm binasına isabet eden bomba 23 kişinin ölümüne neden olmuştu.

devlet başkanı goodluck jonathan, mayıs 2013’te boko haram örgütünün saldırılarına hedef olan borno, yobe ve adamawa eyaletlerinde olağanüstü hâl ilan etmiş, asker sevkiyatı emri vermişti.

olağanüstü hâl ilanından bu yana bölgede binden fazla insan öldürüldü.

şeriatın yönetim biçimi olarak kabul edilmesini hedefleyen grup, müslüman ya da hristiyan, bu ideolojiyi reddeden herkesi hedef alıyor.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;