Afrika

Nijerya'da yine kilise saldırısı

Jos kentinde meydana gelen patlamada en az üç kişi hayatını kaybetti. Eylemi henüz üstlenen olmadı.

Haberin Öne Çıkanları

Ayin sırasında patladı

Saldırganın öldüğü sanılıyor

Tarzı Boko Haram'a benziyor

Ülkenin merkezinde önde gelen kiliselerden birine düzenlenen eylemde en az üç kişi öldü, 10 kişiyse yaralandı. [Reuters]

Boko Haram örgütü

ismi 'batı tarzı eğitim haramdır' anlamına gelen örgüt 2002 yılında maiduguri’da kuruldu. örgütün saldırıları ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelere de hızla yayılıyor. londra merkezli insan hakları izleme örgütü'ne göre boko haram, faaliyetlerini hızlandırdığı 2009 yılından bu yana 935 kişiyi öldürdü. bunlardan 250'si bu yılın ilk haftalarında öldürüldü. örgüt afganistan’da faaliyet gösteren taliban’ın yapılanmasını örnek alıyor. saldırılarında ağırlıklı olarak güvenlik güçlerini ve hristiyanları hedef alıyor.

nijerya’nın merkezinde bomba yüklü bir araç ülkenin önde gelen kiliselerinden birini hedef aldı. patlamada kilisede bulunan en az üç kişi öldü, 10 kişiyse yaralandı.

plateau eyaletinin jos kentinde ‘isa’nın kilisesi’ne yönelik düzenlenen saldırıda, saldırganın da hayatını kaybettiği sanılıyor.

saldırıyı üstlenen henüz olmadı ancak ülkede benzer saldırıları daha önce islamcı boko haram örgütü düzenlemişti. 

jos kentinde geçmiş yıllarda yaşanan etnik çatışmalar sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. kent, radikal islamcı boko haram grubunun saldırılarına da hedef olmuştu.

boko haram kiliseleri hedef alıyor

adı ‘yabancı eğitim haramdır’ anlamına gelen örgüt, nijerya’da şeriat kanunlarının geçerli olmasını istiyor. daha çok ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren örgüt, hristiyanlar için kutsal olan noel’de de yine başkent yakınlarında bir katolik kilisesinbe bombalı saldırı düzenlemiş, olayda en az 44 kişi hayatını kaybetmişti.

boko haram geçen ağustos ayında da kamyona yerleştirdiği bomba ile nato merkezini hedef aslmış olayda 25 kişi ölmüştü.    

geçen hafta ise boko haram üyesi olduğundan şüphelenilen bir mahkum nijerya’nın merkezindeki kogi eyaletinde bir hapishanede bir gardiyanı öldürmüş ve 119 mahkumu serbest bırakmıştı.  

geçen ay nijerya’nın en büyük ikinci kenti kano’da yine boko haram tarafından düzenlenen saldırılarda 178 kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;