IŞİD

'Obama şekerleme yapıyor'

ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Demokrat Partili Başkan Barack Obama’yı Irak'ta olacakları öngörememekle ve harekete geçmemekle suçladı.

ABD'li senatör John McCain'in ismi de Suriye BM Daimi Temsilcisi'nin şikayet mektubunda yer alıyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

irak şam islam devleti'nin (işid) irak'ta önemli yerleşimleri ele geçirmesinin ardından, abd kongresi'nin cumhuriyetçi üyeleri, başkan barack obama'nın irak'tan çekilme kararı ve sonrasında izlediği politikaları eleştirdi.

mccain: savaş bitmedi

senato genel kurulu'nda irak ile ilgili bir konuşma yapan eski başkan adaylarından cumhuriyetçi parti arizona senatörü john mccain, ülkesinin irak’tan çekilerek ülkeyi aşırılık yanlısı grupların tehdidine karşı korunmasız bıraktığını iddia etti ve şunları söyledi;

"bu hafta irak'ta meydana gelenler, abd'nin, ardında kendi ayakları üzerinde duramayacak bir irak bıraktığını gösteriyor… savaşlar, düşman yenilgiye uğratıldığında sona erer. irak savaşı sona ermedi, çünkü irak'a karşı savaşan güçler henüz yenilgiye uğratılmadı. afganistan'da taliban hâlâ ayakta.  çünkü savaşlar abd başkanı'nın gözünde bitiyor, düşmanın gözünde bitmiyor."

mccain, obama'nın ulusal güvenlik danışmanlarının aklıyla hareket etmeyi bırakmasını istedi.

boehner: obama şekerleme yapıyor

bir diğer cumhuriyetçi, temsilciler meclisi başkanı john boehner ise obama’yı yaklaşan tehlikeyi görememekle suçladı ve şunları söyledi;

"bizim yapmamız gereken iraklıların talep ettiği teçhizatları ve teknik yardımı kendilerine sağlamamızdır. hava saldırısını gerçekleştirmemiz veya gerçekleştirmememiz konusunda yeterince detaylı bilgiye sahip değilim ancak bu teröristler ilerliyorlar, kuzey irak'ın kontrolünü ele geçiriyorlar. şimdi musul'u ele geçirdiler. bağdat'tan 100 mil (160 kilometre) uzaktalar. peki başkan ne yapıyor? şekerleme yapıyor."

abd başkanı, işid’e karşı maliki hükümeti ile işbirliği yapılacağını ve gündemlerinde kara harekatı dışında her türlü seçeneğin olduğunu açıklamıştı. bu, abd’nin işid mevzilerini havadan bombalayabileceği ihtimalini doğuruyor.

cumhuriyetçiler işgal etti, demokratlar çekildi

cumhuriyetçi başkan george w. bush döneminde afganistan ve irak, uluslarası terörizmi destekledikleri gerekçesi ile işgal edildi.

bush'un ardından göreve gelen obama, aralık 2011'de abd ordusunu irak’tan çekti. abd 2014 sonunda afganistan’dan da çekilmeyi planlıyor.

cumhuriyetçi kongre üyeleri sık sık obama yönetimini bu savaşları yarım bırakarak aşırılık yanlılarının güçlenmesine yol açmakla suçluyor.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;