1915 olayları

Obama 'soykırım' demedi

ABD Başkanı, 24 Nisan mesajında önceki yıllarda olduğu gibi Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Kerry ise "Başbakan Erdoğan'ın çarpıcı açıklaması küresel ilkeleri teyit ediyor" dedi.

Konular: 1915 olayları
abd başkanı barack obama, 1915 olaylarına ilişkin her yıl 24 nisan'da olduğu gibi bu yıl da merakla beklenen açıklamasını yaptı. obama mesajında "soykırım" ifadesine yer vermedi.
obama, ermenilerin 1915'te yaşananları nitelendirmek için kullandığı ve ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "meds yeghern" ifadelerini kullandı.
abd başkanı açıklamasında şunları söyledi:
"bugün meds yeghern'i anıyor ve 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden birinde can verenleri onurlandırıyoruz. 99 yıl önce osmanlı imparatorluğu'nun son günlerinde 1,5 milyon ermeni katledildi ya da ölüm yürüyüşüne zorlandı."
obama bu insanların ölümlerinin ve acılarının yasını tuttuklarını belirterek, bu noktada onları anmak için dünya genelinde ve abd'deki milyonlara katıldıklarını bildirdi.
abd başkanı obama, "bunu yaparken de insanlık tarihinin bu tür karanlık fasıllarının bir daha tekrarlanmamasına yönelik ortak taahhütümüzü kendi kendimize hatırlattık" ifadesini kullandı.
obama, 1915'te meydana gelen olaylara ilişkin bakışının değişmediğini ve bunu birçok kereler dile getirdiğini belirterek, "gerçeklerin tam, dürüst ve adil biçimde kabul edilmesinin herkesin çıkarına" olduğunu ifade etti.
kerry'den erdoğan'ın açıklamasına yorum
abd dışişleri bakanı john kerry de twitter hesabından yaptığı açıklamada, "dualar ve düşünceler bugün ermenilerle. başbakan erdoğan'ın çarpıcı açıklaması küresel ilkeleri teyit ediyor" dedi. 
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;