ABD

Obama'dan Hamaney'e 'gizli mektup'

Wall Street Journal, Obama’nın İran’ın dini lideri Hamaney'e gizli bir mektup yazdığını ve IŞİD ile savaşta ortak hareket etme teklifinde bulunduğunu iddia etti.

Konular: ABD, IŞİD, İran, Ortadoğu
ABD Başkanı Barack Obama [Fotoğraf: AFP]

wall street journal, abd’nin resmi yazışmalarına dair bilgisi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, abd başkanı barack obama’nın, iran’ın dini lideri ayetullah ali hamaney’e ekim ayının ortasında gizli bir mektup yazdığını iddia etti. mektupta ayrıntılı olarak irak ve suriye’de işid militanlarına karşı savaştaki ortak çıkarlardan bahsediliyor.

mektup hem işid’le mücadelede destek almayı, hem de hamaney’i nükleer program anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor. haber kaynağı, mektupta obama’nın hamaney’e, işid konusundaki işbirliğinin büyük oranda iran’ın 24 kasım’a kadar küresel güçlerle tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.

ekim ayında gönderildiği iddia edilen mektup, obama’nın iran’ın en güçlü siyasi ve dini liderine, 2009’da göreve gelmesinden bu yana yazdığı dördüncü mektup oldu.

beyaz saray sözcüsü josh earnest ise, mektuba ilişkin soruya "obama'nın gizli mektuplarından bahsedecek konumda değilim" diyerek yanıt verdi ve ülkesinin iran'a karşı tutumunun değişmediğini söyledi. earnest, iki ülke arasında askeri ya da istihbarat anlamında bir işbirliği olmasa da, işid'e karşı savaşta ortaya çıkan ortak çıkar gereği birkaç kez görüşme gerçekleştiğini söyledi.

abd dışişleri bakanı john kerry, 9 kasım pazar günü umman’da iran dışişleri bakanı cevad zarif ile nükleer program konusunda doğrudan müzakerelere başlayacak.

aynı kaynağa göre iran, diplomasisinin hassaslığından ötürü beyaz saray’ın israil, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri gibi ortadoğu’daki müttefiklerine obama’nın hamaney’e gönderdiği mektuptan bahsetmedi.

söz konusu ülkelerin liderleri son haftalarda abd’nin tahran’la nükleer program konusundaki görüşmelerde taleplerini büyük oranda yumuşatmaya hazırlandığına ilişkin endişelerini dile getirdi. ortadoğu liderleri abd’yi tahran ile diplomatik ilişkilerini karanlıkta tutmakla suçladı.

kaynak: the wall street journal

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;