ABD

Obama'dan Netanyahu'ya uyarı gibi tebrik mesajı

ABD Başkanı Obama, "Filistin devleti olmayacak" açıklamasıyla tepki gören İsrail Başbakanı Netanyahu'yu telefonla arayarak tebrik etti. Ancak Obama'nın görüşmede ABD'nin, İsrail politikasına ilişkin seçeneklerini yeniden değerlendireceğini söylediği ortaya çıktı.

Konular: ABD, İsrail, Ortadoğu
“Seçilirsem bir Filistin devleti kurulmasına izin vermeyeceğim” diyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geri adım attı. [Fotoğraf-Reuters]

abd başkanı barack obama, israil başbakanı binyamin netanyahu'yu arayarak, partisinin seçim başarısından dolayı tebrik etti.

beyaz saray'dan yapılan açıklamada, obama'nın telefon görüşmesinde, abd'nin, iki ülke arasındaki "derin ve kalıcı ortaklığı" yansıtan, israil ile yakın askeri, istihbarat ve güvenlik işbirliğine verdiği önemi vurguladığı belirtildi.

obama ve netanyahu'nun, israil-filistin meselesine çözüm bulmaya yönelik "zorlu yol" dahil olmak üzere, bir dizi bölgesel konuda istişarelere devam etme kararı aldığının kaydedildiği açıklamada, "başkan (obama), abd'nin, egemen ve yaşayabilir bir filistin'in yanında güvenli bir israil ile sonuçlanan iki devletli çözüme uzun süredir gösterdiği bağlılığı yeniden teyit etti" ifadesi kullanıldı.

uyarı gibi tebrik mesajı 

ancak bu görüşmenin, tebrik mesajından öte uyarı niteliği taşıdığı da ortaya çıktı. isminin açıklanmasını istemeyen bir beyaz saray yetkilisi, görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi verirken, "başkan (obama), başbakan'a (netanyahu), kendisinin iki devletli çözüme dair yeni pozisyonları ve açıklamaları sonrasında seçeneklerimizi yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duyacağımızı söyledi" ifadesini kullandı.

abd yönetiminden, beyaz saray sözcüsü josh earnest de, “bu konudaki konumumuzu ve ileride atacağımız adımları değerlendireceğiz” dedi. 

earnest, sözlerini şöyle sürdürdü : 

"şimdi israil başbakanı, hafta içerisinde seçimden bir kaç gün önce, bunun artık kendisinin ve ülkesinin katılmadığı bir prensip olduğunu söylüyor. bu demek oluyor ki, abd'nin, yaklaşımını yeniden düşünmesine ihtiyacı var. bu prensip burada verilen politika kararlarının bazısının temelini oluşturmuştur ve şimdi bu temel aşınmıştır. bu demektir ki politika kararlarımız yeniden gözden geçirilmeli ve yapacağımız da bu."

earnest, bir gazetecinin, "bu, israil'in bm'da artık abd'den koruma beklememesi gerektiğine yönelik net bir açıklama gibi görünüyor" sözleri üzerine, "şu anda herhangi bir siyasi bir karar alınmış değil, size bu izlenimi vermek istemem. ancak elbette bu konulara nasıl yaklaşacağımız konusunda yeni bir düşünce ortaya konmalı" diyen earnest, israil başbakanı'nın sözlerinin, abd'nin bm ve diğer platformlarda attığı adımlar üzerinde etkiye sahip" olduğunu kaydetti. 

yetkilinin verdiği bilgiye göre, obama ayrıca, abd yönetiminin yine tepki gösterdiği, netanyahu'nun israilli araplar hakkındaki sözlerini de görüşmede gündeme getirdi.

earnest, bu konuyla ilgili olarak da netanyahu'nun likud partisi’nin seçmenleri israil araplarını marjinalleştirmeye teşvik etmesini eleştirerek, "bu, demokrasi için önemli olan ve abd ve israil’i birbirine bağlayan ideallerin ve değerlerin altını kazımaktadır. nüfusun bir kesimini marjinalleştirmeye yönelik bu tür söylemler derin kaygı verici ve bölücü” demişti.

netanyahu geri adım attı

genel seçimlerden önce “seçilirsem bir filistin devleti kurulmasına izin vermeyeceğim” diyen israil başbakanı binyamin netanyahu ise, geri adım attı. seçim zaferi sonrası ilk röportajını amerikan nbc televizyonuna veren netanyahu “politikamı değiştirmedim. tek devletli çözüm istemiyorum. sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm istiyorum” dedi.

kaynak: aa, nbc, reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;