Kürt sorunu

Öcalan'ın sorgu görüntüleri yayınlandı

PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında yakalanmasından sonra yapılan sorgusuna ait görüntüler, İşçi Partisi tarafından basına dağıtıldı.

Öcalan'ın sorgusundan görüntüleri İşçi Partisi'ne yakın UIusal Kanal yayınladı.
pkk'nın imralı cezaevi’nde bulunan lideri abdullah öcalan'ın 1999’da yakalanıp türkiye’ye getirildikten sonra yapılan sorgusuna ait görüntüler yayınlandı.
görüntüler ilk olarak partiye yakın ulusal kanal'da yer aldı. ardından, işçi partisi (ip) genel başkanvekili hasan basri özbey düzenlediği basın toplantısıyla, yaklaşık 2 dakika süren görüntüleri basın mensuplarına dağıttı.
özbey, görüntülerde öcalan'ı sorgulayan kişinin emekli albay hasan atilla uğur olduğunu açıkladı. uğur, öcalan’ı ilk sorgulayan ekipteydi.
ergenekon davasında 29 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan uğur, bu davada yaptığı savunmada şöyle demişti: "imralı’daki görevimi de başarı ile tamamladım. daha sonra terörist başının, avukatlarına defalarca ’beni sorgulayan kim, adını öğrenin’ şeklinde talimatlar verdiği bilgisini aldım. devletim ve şahsım, bu konuyu yaklaşık 10 yıl gizli tutmayı başardık. ta ki bu dava ile gözaltına alınıncaya kadar bu konu gizli kalabildi."
çözüm süreci’ni etkiler mi?
görüntülerin yayınlanmasıyla ilgili olarak al jazeera'ye konuşan, kürt sorunuyla yakından ilgilenen akademisyen vahap coşkun, görüntülerin temel gayesinin öcalan'ın güvenilir olmadığı imajını yaratmak olduğunu söyledi. coşkun, böylece “bu kişi ile yürütülen barış görüşmelerinden bir sonuç çıkmayacağı gibi bir algı yaratılmak isteniyor” yorumunda bulundu.  
görüntülerin barış sürecini etkilemeyeceğini söyleyen coşkun, "kamuoyunun şu anda en fazla önem verdiği şey, bir yıldan fazla bir süredir kan akmaması ve ölümlerin olmaması” diyor ve ekliyor: “sürece desteği sağlayan bu en önemli olgu ortada dururken, 14 yıl önceki görüntüleri ortaya çıkararak buradan negatif bir algı devşirmek çok olanaklı değil."
öcalan'ın sorgusundan görüntüleri al jazeera'ye yorumlayan bir diğer gazeteci, yazar ümit fırat da, öcalan'ın yakalanmasının hemen ardından kamuoyuna yansıyan görüntüleri hatırlatıyor ve "o dönemde bu tarz görüntülerin bir anlamı vardı ama bugün bir anlamı yok" diyor.
öcalan'ın o dönem yaptığı konuşmaların arkasında durduğunu ve liderliğini koruyabildiğini belirten fırat, "öcalan bu sözlerini reddetmez. 'o günün politikası gereği bunları söyledim. bunları söylediğim için bugün bu durumdayım’ der ve gerçekten de bu görüntüler kendi tabanında olumsuz bir etki yaratmaz" yorumunda bulundu.
ümit fırat, bu görüntülerin hükümet tarafında da bir etki yaratmayacağı görüşünde:
"hükümet ve mit bu görüntüleri zaten biliyordu. bunları bildikleri için 'bu insan müzakereye hazır' diye düşündüler ve süreci başlattılar." 
kaynak: al jazeera, ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;