İran

Oğlunun katilini darağacında affetti

Günde ortalama iki kişinin idam edildiği İran’da bir anne, oğlunun katilini son anda affetti. Kurbanın annesi katile bir tokat attıktan sonra boynundaki ilmeği elleriyle çıkarttı.

Konular: Ortadoğu
İranlı anne oğlunun katilinin boynundaki ilmeği elleriyle çıkarttı. [Araş Hamuşi / ISNA]

balal isimli katil yedi yıl önce basit bir tartışma sırasında 18 yaşındaki abdullah hüseyinzade’yi bıçaklayarak öldürdü.

ülkenin kuzeyindeki mazandaran eyaletine bağlı royan kasabasında yaşanan olaydan sonra mahkeme katilin asılarak idamına karar verdi.

balal, infaz günü gözleri bağlanarak sabahın ilk ışıklarında darağacına getirildi. katilin ve kurbanın ailesi de dâhil kalabalık bir grup infazı izlemek üzere toplanmıştı. kalabalığın arasında çocuklar da vardı.

şeriat yasalarının uygulandığı iran’da “kısas” esasına göre kurbanın ailesi katilin sandalyesini itmeye hazırlanıyordu.

hüseyinzade’nin annesi ise sandalyeyi itmek yerine oğlunun katiline bir tokat atarak ilmeği boynundan çıkarttı.

 

 

dünyanın en fazla idam cezası uygulanan üç ülkesinden biri olan iran’da nadir rastlanan bu olayı isna ajansından araş kamuşi fotoğrafladı.

fotoğraflarda oğlu son anda idamdan dönen katilin annesi, oğlunun hayatını bağışlayan anneye sarılırken görülüyor.

hüseyinzade ailesi küçük oğullarını da 11 yaşındayken bir motosiklet kazasında kaybetmiş.

isna’ya konuşan kurbanın babası abdülgani hüseyinzade oğlunun öldürüldüğü gün sokakta arkadaşlarıyla dolaşırken balal tarafından itildiğini, karşılık verince de çorabından çıkarttığı mutfak bıçağıyla oğlunu öldürdüğünü anlattı.

baba hüseyinzade, balal'in, oğullarını kasten öldürdüğüne inanmadıklarını söyledi.

annenin kararını değiştirme sebebi ise üç gün önce gördüğü bir rüya. hüseyinzade “karım rüyasında büyük oğlumu görmüş, ona iyi bir yerde olduklarını ve intikam almamasını söylemiş. bu karımı sakinleştirdi ve infaz gününe kadar düşünmeye karar verdik” dedi.

iran yasalarına göre katil idamdan kurtulmuş olsa da hapis yatacak, kurbanın ailesinin mahkemenin vereceği hapis cezasına etki etme hakkı yok.

iranlı yetkililer 2013 yılında 369 kişinin idam edildiğini açıkladı. uluslararası af örgütü’ne göre ise bu sayı 700’e yakın. af örgütü’ne göre yılbaşından bu yana 199 kişinin idam edildiği düşünülüyor.

iran, irak ve çin ile birlikte en fazla idamın yaşandığı ülke. 

kaynak: isna

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;