2016 Rio Olimpiyatları

Olimpiyata en çok sporcu gönderen kulüp: ENKA

1992 Barcelona Olimpiyatları'ndan bugüne kadar, 6 olimpiyatta 33 sporcusuyla yer alan ENKA Spor Kulübü, 2016 Rio Olimpiyatları'nda 3 branşta 22 sporcuyla zirve yaptı.

Konular: Spor, Diğer Sporlar

2012 londra olimpiyatları'nda, 17 isimle oyunlara en çok sporcu gönderen kulüp olan enka spor, rio'da bu sayıyı 22'ye çıkararak, unvanını korudu. atletizmde 19, yüzmede 2 ve teniste bir sporcuyla olimpiyat takımına dahil olan enka, branşlarında dikkati çeken isimleri de kadrosunda barındırıyor.

teniste kota alarak tarih yazan çağla büyükakçay, yüzmede 4 branşta birden a barajını geçen viktoria zeynep güneş, kadınlar gülle atmada 12 yıl sonra olimpiyatlara giden emel dereli'nin yanı sıra erkekler 100 ve 200 metrelerde ise 56 yıl sonra türkiye adına olimpiyatlarda yarışma hakkı elde eden jak ali harvey de enka forması giyiyor.

enka şirketler grubu'na dahil enka vakfı'nın çatısı altında 1983 yılından bu yana faaliyet gösteren kulübün genel kaptanı ekrem ay, aa muhabirine yaptığı açıklamada, rio'da yarışacak 103 kişilik sporcu kafilesinin 22'sinin enka spor formasını giydiğini belirtti. ay, "2016 rio olimpiyatları'nda öncelikli hedefimiz, final yarışan sporcu sayımızı artırmak ve tabii ki madalya kazanmak. 10 final koşmak ve 3 madalya kazanmayı hedefliyoruz." dedi. 

kulüp olarak 1992 barcelona olimpiyatları'ndan beri oyunlarda yer aldıklarını dile getiren ay, "1992-2012 yılları arasındaki 6 olimpiyatta toplam 33 sporcumuz, ülkemizi temsil etti. 2008 pekin olimpiyatları'nda elvan abeylegesse, 5 ve 10 bin metrelerde gümüş madalya kazandı. 2016 hedefimizi, 2012 londra olimpiyatları'na gitmeden önce koymuştuk. 2016 rio olimpiyatları hedefimizi 20 sporcunun üstüne çıkmak olarak belirlemiştik. bu hedefimizi gerçeğe dönüştürdüğümüz için çok mutlu ve gururluyuz." ifadelerini kullandı.

"sporcuları belli kriterlere göre seçiyoruz"

ay, seçilen sporcuların ileride olimpiyatlar da dahil olmak üzere uluslararası alanda ülkeyi temsil edecek bir sportif performans rezervine sahip olması için çalıştıklarını söyledi.

isteyenlerin enka ailesine katılabileceğini belirten ay, şunları kaydetti:

"atletizm, tenis, yüzme ve sutopu olmak üzere 4 ana branşımızın yanı sıra voleybol, basketbol, triatlon ve kayakla toplam 8 branşta bin 26 aktif lisanslı, yetiştirilme aşamasında da 506 altyapı sporcumuz var. sporcu seçerken yıllardır kullandığımız belli kriterlerimiz var. bu doğrultuda antrenörlerimiz, çevre okullara giderek taramalar yapıyorlar ve seçilen çocukları altyapımıza kanalize ediyorlar. ayrıca ülke çapında belirlediğimiz bazı pilot illerde, kabiliyetli, gelecek vadeden çocukları kulübümüze yönlendiriyoruz."

yabancı sporcu tercihlerini, avrupa şampiyon kulüpler kupası'nda gerekli branşlarda en yüksek puanı alabilecek ve takıma en yüksek katkıyı sağlayabilecek performansa sahip sporculardan yana kullandıklarını vurgulayan ay, şunları söyledi:

"bu sporculardan bazıları daha sonra vatandaşlığa geçebiliyor ama yabancı statüsündeki sporcular ile türk vatandaşlığını tercih eden sporcuları ayırmak lazım. istisnai vatandaşlık hakkı, ülkemizi uluslararası arenada üstün başarıyla temsil edebilecek sporcu, sanatçı, bilim adamı ve bu gibi üst düzey yeteneklere tanınan bir hak. dolayısıyla türk vatandaşlığına hak kazanan sporcular, öncelikle bu yasa kapsamında değerlendirilebilecek performansa sahip olan ya da olabileceklerine kanaat getirilen seçilmiş yeteneklerdir. örneğin elvan abeylegesse, ali kaya, yasemin can gibi sporcular, milli takım antrenörleri tarafından tespit edilerek denemeye alınmış, uzunca bir süre gözlemden geçirilmiş, sonrasında da ilgili kişilere raporlar verilerek, ilk yarışlarına türk vatandaşı olarak çıkmış olan sporcular. burada amaç, hem atletizm kültürümüze bir vizyon oluşturarak mevcut potansiyelimizi daha yukarılara çekmek hem de uluslararası arenada başarı çıtamızı yükseltmek."

"2020'de hedef, olimpiyatlara 4 ana branşta katılım sağlamak"

çalışmaları ana branşları atletizm, tenis, yüzme ve sutopunda başarı çıtalarını daha da yükseltecek şekilde planladıklarını anlatan ekrem ay, "2020'de hedef olimpiyatlara 4 ana branşta katılım sağlamak. geçen yıl artistik cimnastik branşında son sistem malzemelerin bulunduğu bir tesisi kullanıma açtık. şu an spor okulu kapsamında faaliyet göstermekteyiz ancak ilerleyen dönemde bu branşımızı da aktif hale getirebiliriz." ifadelerini kullandı.

faaliyetleri enka spor eğitim ve sosyal yardım vakfı çatısı altında devam ettirdiklerini ve gelirlerinin yaklaşık 3'te 2'sini vakıftan, 3'te 1'ini ise sportif gelirlerden sağladıklarını dile getiren ay, şöyle devam etti:

"vakfımız, spor, eğitim ve kültür faaliyetlerine yatırım yapan bir vakıf. ana ilkemiz türk gençlerinin, spor, eğitim ve kültürle bezenmiş bir şekilde yetişmelerini sağlayarak, ülkemiz için yararlı işler yapabilecek, düzgün insan karakterini oturtmuş bir şekilde hayata hazırlanmasını sağlamak. enka vakfı, kulübümüze maddi kaynak sağladığı gibi aynı zamanda, kulübümüzde lisanslı olarak spor yapan gençlere de sportif eğitim bursu vermektedir."  

ay, yurt genelinde yaptıkları taramalardan ortaya çıkan sonuçlara göre, türkiye'nin, birçok farklı branşta performans sergileyebilecek yetenekli sporcu potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. ay, "başta eğitim sistemimizden kaynaklanan sebepler olmak üzere bu çocuklarımızı sahalara çekmekte zorlanıyoruz. fakat engelleyici tüm faktörlere rağmen gerek alt gerekse üst yapıda tüm kaynaklarımızla spora yatırım yapıyoruz." diye konuştu.

enka spor'un olimpik sporcuları

enka spor formasını giyen sporculardan olimpiyatlara katılma başarısı gösteren isimler, yıllarına göre şöyle:

1992 barcelona olimpiyatları: alper kasapoğlu (atletizm)

1996 atlanta olimpiyatları: alper kasapoğlu (atletizm)

2000 sidney olimpiyatları: serap aktaş, ruhan işim, mesut yavaş (atletizm)

2004 atina olimpiyatları: elvan abeylegesse, tezeta dengersa, selahattin çobanoğlu, berk tuna, candeğer oğuz (atletizm)

2008 pekin olimpiyatları: elvan abeylegesse, özge gürler, merve aydın, eşref apak, sviatla torun, ercüment olgundeniz (atletizm)

2012 londra olimpiyatları: polat kemboi arıkan, ilham tanui özbilen, tuğba karakaya, binnaz uslu, tarık langat akdağ, birsen engin, meliz redif, özge akın, pınar saka, sema apak, dudu karakaya, merve aydın, eşraf apak, kıvılcım kaya, ercüment olgundeniz, sultan haydar (atletizm), ediz yıldırımer (yüzme)

2016 rio olimpiyatları: sultan haydar, kaan kigen özbilen, ali kaya, halil akkaş, tarık langat akdağ, ilham tanui özbilen, jak ali harvey, tuğba güvenç, eşref apak, kıvılcım kaya salman, karin melis mey, yasemin can, aras kaya, meryem akda, emre zafer barnes, polat kemboi arıkan, şeref osmanoğlu, izzet safer, emel dereli (atletizm), çağla büyükakçay (tenis), viktoria zeynep güneş, nezir karap (yüzme)

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;