Afrika

Orta Afrika'da 'etnik temizlik'

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Müslümanların ülkeden ayrılmaya zorlanmasının etnik temizlik olduğu görüşünde. BM'ye göre, dört ayda en az 150 bin Müslüman yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Ülkedeki Fransız ve Afrikalı güçlerin yetersizliği karşısında BM tehdit altındaki 19 bin kişinin tahliyesine karar vermişti. [Reuters]

uluslararası af örgütü yetkililerinden donatella rovera, orta afrika cumhuriyeti'nde hıristiyanların oluşturduğu anti-balaka milisleri tarafından müslümanların ülkeden ayrılmaya zorlanmasının ''hukuki kriterlere göre etnik temizlik'' olduğunu söyledi. 

anadolu ajansı'nın haberine göre; rovera, ülkede etnik kökeni ya da inancı nedeniyle bir halkın gitmeye zorlandığını vurguladı.

rovera, cinayetlerin eşlik ettiği bu zorlama nedeniyle başkent bangui'deki iki müslüman mahallesinin boşaldığını ve ülkenin güneybatısındaki müslümanların kuzeydoğuya toplu olarak göç ettiğini belirtti.

ülkedeki fransız ve afrikalı güçlerin müslümanları korumadaki yetersizliği karşısında bm mülteciler yüksek komiserliği, 1 nisan'da bangui ve güneybatıda tehdit altındaki 19 bin müslümanın tahliyesine karar verdi.

krizden önce 5,1 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 15'ini oluşturan müslümanların çoğu ülkenin kuzeydoğusunda yaşıyordu.

bm'ye göre, 2013 aralık ayından bu yana en az 150 bin müslüman orta afrika cumhuriyeti'ni terk etmek zorunda kaldı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;