Orta Asya

Orta Asya'da işbirliği için yeni adım

Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye ortaklığında kurulan Türk Konseyi, cumhurbaşkanları düzeyinde dördüncü toplantısını yaptı. Yeni işbirliği alanları yaratılmasına karar verildi.

Haberin Öne Çıkanları

Türk Konseyi Zirvesi başladı

Türkmenistan da katıldı

Türk Konseyi zirvesi
Beş ülkenin cumhurbaşkanları zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi. [Al Jazeera - Zeki Öztürk]

türk konseyi'nin dördüncü zirvesi bodrum'da başladı. çarşamba günü yapılan dışişleri bakanları toplantısının ardından zirvede bir araya gelen cumhurbaşkanları ukrayna, afganistan ve güvenlik tehdidi konularını görüşüyor. türk diasporasının güçlendirilmesi de gündem maddelerinden biri.

zirveye konsey üyeleri türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül, azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, kazakistan cumhurbaşkanı nursultan nazarbayev ve kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev katıldı. zirvede ilk kez konuk ülke türkmenistan'ın cumhurbaşkanı gurbanguli berdimuhamedov da bulundu. cumhurbaşkanlarının aile fotoğrafı çekilmesinin ardından başlayan toplantıda abdullah gül açılış konuşması yaptı, bölgedeki risklere yönelik işbirliği yapılacağını söyledi:

"paylaştığımız ortak coğrafyada imkânlardan istifade etmek ve karşı karşıya olduğumuz risklerle mücadele etmek için buna ihtiyacımız var."

türk diasporası güçlendirilecek

cumhurbaşkanlarının toplantısının ardından ortak bildiri imzalandı ve ikili görüşmelere geçildi. bildiriye göre turizm, ekonomi, kültür ve edebiyat alanlarında işbirliği sürdürülecek. türk diasporasının güçlendirilmesi için berlin, paris ve washington'da bölgesel merkezler kurulması, modern ipek yolu'nun canlandırılması, ortak tarih kitabı, ortak yatırım fonu oluşturulması, ortak televizyon yayını ve gümrüklerde kolay geçiş gibi projelerin devamı için anlaşmaya varıldı.

ikili görüşmelerde, bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. afganistan'dan nato askerlerinin çekilmesinin ardından, her ülkenin kendi iç politikasında aldığı güvenlik önlemleri gözden geçirilecek. konsey ülkelerinin ukrayna krizi için aldığı ortak bir tutum yok.

"ağabey algısı artık kalmadı"

halil akıncı
Akıncı, 2010'dan beri Konsey'in kurucu genel sekreterliği görevini yürütüyor. [Fotoğraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

cumhurbaşkanlarının toplantısının ardından basın toplantısını düzenleyen genel sekreter halil akıncı, konseyin ana prensibinin ülkelerin eşitliği olduğunu söyledi:

"en kalabalık ülke türkiye, nüfusu en az olan ülke kırgızistan. ama kırgızistan bir kararın alınmasını istemezse alınmaz. herkes daha deneyimli olduğu konularda deneyimlerini paylaşıyor. 90'lardaki 'yeni bir ağabey mi geldi?' algısı artık tamamen bitti, söz konusu bile olamaz."

akıncı, eylül 2014 itibariyle görevini azeri ramil hasanov'a devredeceğini açıkladı. ramil hasanov ismi devlet başkanları toplantısında atılan imzalarla tayin edildi.

bir sonraki zirvenin konusu, kazak cumhurbaşkanı nazarbayev'in önerisiyle enformasyon ve medya olacak. zirve 2015 yılında kazakistan'da yapılacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;