Orta Asya

'Rekabetçi bir anlayış içinde değiliz'

Türk Konseyi dışişleri bakanları toplantısında açılış konuşması yapan Davutoğlu, konseye üye Türk cumhuriyetlerinin hiçbir blok ve ülkeye karşı olmadığını, Ukrayna ve Afganistan konularının da işbirliği için derinlemesine ele alınacağını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Türk Konseyi Zirvesi

Dışişleri bakanları toplandı

Davutoğlu açılış konuşması yaptı

Türk Konseyi Ahmet Davutoğlu
Toplantıya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da katıldı. [Al Jazeera - Zeki Öztürk]

türk konseyi üyeleri; türkiye, azerbaycan, kazakistan ve kırgızistan'ın, üye olmasa da konseyin çalışmalarına destek veren türkmenistan'ın cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanları, dördüncü zirve toplantısı için bodrum'da bir araya geldi. zirve öncesi dışişleri bakanları toplantısı yapılıyor.

toplantının açılışında konuşma yapan türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, konseyin amacının türk dünyasının kader birliğini pekiştirmek olduğunu söyledi:

"türkçe konuşan milletler hiçbir bloka, hiçbir ülkeye karşı değildir. uluslararası gelişmelerde rekabetçi bir anlayış içinde değiliz. aksine, asırlarca bir arada yaşamış olan ve aynı dili konuşan halklarımızın kader birliklerini inşa etmek istiyoruz."

davutoğlu zirvenin bölgede ve dünyada büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemde olduğunu söyledi:

"böyle dönemlerde görüşlerimizi sıkça istişare etmek, görüşmeleri derinleştirmek çok önemli. afganistan'dan nato askerleri çekiliyor. afganistan'ın geleceği, bölgede yaşayan türk dünyası için de çok büyük önem taşıyor. afganistan ile ukrayna krizini birlikte ele alınca, çok önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. bizim için önemli olan bölgedeki türk nüfuslarının refahı, istikbali ve huzuru için birlikte çalışmak. avrasya sahasında hepimiz barış ve istikrar için bir araya geliyoruz."

türkiye, unesco'da komite üyesi oldu

davutoğlu, türkiye'nin unesco dünya miras komitesi'ne 72 oyla seçildiğini hatırlattığı konuşmasında, zirvenin sadece turizm başlığıyla toplanmadığını; ekonomi, ticaret, güvenlik konularının da konuşulacağını belirtti.

zirvenin bu yılki ana teması turizm. turizm konusunda konseyin diğer üyelerine göre çok daha fazla deneyim sahibi olan türkiye, kazakistan ve kırgızistan'a hizmet alanında eğitim veriyor.

konseyin turizm konusundaki en öncelikli hedefi, modern ipek yolu projesini hayata geçirmek. bu yılki toplantıda da güzergâh belirlemek için görüşecek olan ülkeler, belirlenen güzergâhtaki şehirlerde turizm gelirlerini arttırmayı hedefliyor. davutoğlu konuşmasında bu konuya da değinerek "ipek yolu tarih boyunca beşeri ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan bir güzergâh olmuştur. türklerin değişik boyları tarafından kurulmuş şehirler, kültürler arası etkileşimde etkili olmuştur" dedi.

dışişleri bakanları toplantısına, türkpa, türksoy ve türk akademisi'nden de temsilciler katılıyor.

cumhurbaşkanı abdullah gül de toplantıyla aynı saatlerde azerbaycan cumhurbaşkanı aliyev ile görüştü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;