Kadına şiddet

Özgecan davası ertelendi

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayeti ile ilgili ilk duruşmada ara karar okundu. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 9 Eylül'e erteledi.

Özgecan Aslan davası başladı. Yüzlerce kadın davaya destek veriyor. [Fotoğraf: AA]

tarsus 1. ağır ceza mahkemesi'nde görülen dava için geniş güvenlik önlemleri alındı. cuma günü tarsus adliyesi'nde özgecan aslan'ın davası dışında başka bir dava görülmedi. davaya 650 avukat müdahil vekili olarak kaydedildi. aslan’ın ailesi duruşmaya katılmadı. özgecan aslan cinayetiyle ilgili 3 sanığın kimlik tespitinin ardından iddianamesi okundu. davayı izleyen al jazeera muhabiri can hasasu'nun aktardığı bilgilere göre, ara kararda gelecek duruşmaya avukatların ve aile bakanlığı temsilcilerinin katılmasına onay verilirken, stk’lara ise ret geldi. sanıklardan fatih gökçe için cinsel saldırı konusunda ek suç duyurusunda da bulunulacak. üç sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilen duruşma, 9 eylül 2015’e ertelendi. sanıklar bir sonraki duruşmaya segbis (telekonferans) üzerinden, bulundukları yerlerden katılacak.

duruşmada özgecan aslan’ın vücudunda 11 yaralama bulunduğu, bunların 8’inin öldürücü olduğu tespit edildi. sanıklardan minibüs şoförü ahmet suphi altındöken savunmasını yaparken sık sık ağladı. bunun üzerine mahkeme başkanı sanığa “geçelim bu ağlamaları” dedi.

altındöken savunmasında, aslan’a cinsel saldırıda bulunmadığını,  kendisine sprey sıktığı için karşılık verdiğini, dövdüğünü söyledi. altındöken daha önceki ifadesinden farklı olarak  suçu diğer sanık fatih gökçe’in üzerine atmaya çalıştı, gökçe'nin aslan’a cinsel saldırıda bulunduğunu ima etti.

sanık minibüs şoförü ahmet suphi altındöken, "canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs, cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak"la suçlanıyor. babası necmettin altındöken ile arkadaşı fatih gökçe'ye yöneltilen suçlamalar da "canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek"... savcılık üç sanık için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istiyor.

savcı ceza indirimi istemiyor

savcı cezada indirim yapılmamasını ve alt sınırdan uzaklaşılarak, üst sınırdan ceza verilmesini istedi. aslan ailesinin avukatı sevim küçük de sanıkların herhangi bir ceza indirimi almaması için çalışacaklarını söyledi.

kadınlar destek için adliyede 

kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, yakınlarını kadın cinayetlerinde kaybeden aileler de türkiye’nin dört bir yanından davayı takip etmek için tarsus’a geldi.  ellerinde "kadın katillerine tahrik indirimine hayır", "özgecan’ın katilleri hesap verecek"  dövizleri taşıyan grup,  kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet cezasının yasalaşması için slogan attı. 

eve dönerken öldürülmüştü

çağ üniversitesi öğrencisi 20 yaşındaki özgecan aslan 11 şubat 2015 günü okuldan çıktıktan sonra evine gitmek üzere mersin'e sefer yapan, sanık ahmet suphi altındöken'in kullandığı minibüse binmişti. iddianameye göre sanık atındöken, özgecan aslan'a cinsel saldırı amacıyla saldırdı, maktulün direnmesi üzerine darp etti. genç kızın bayılmasının ardından arkadaşı fatih gökçe ile babası necmettin altındöken'i çağıran altındöken'in genç kızı öldürdüğü, daha sonra üç sanığın anlaşarak cesedi yaktığı iddia ediliyor.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;