Kadına şiddet

Özgecan davasında karar: 3 sanığa da ağırlaştırılmış müebbet

Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada karar çıktı. Sanıklar Suphi Altındöken, Fatih Gökçe ve Necmettin Altındöken, "Canavarca his ve eziyetle kasten öldürme ağırlaştırılmış müebbet cezası" aldı. Mahkeme, cezalarda indirim yapmadı.

Özgecan Aslan [Fotoğraf: AA]

tarsus 1. ağır ceza mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, tutuklu sanıklar ahmet suphi altındöken, babası necmettin altındöken ve arkadaşı fatih gökçe, sanıkların ve özgecan aslan ailesinin avukatlarının yanı sıra, türkiye genelinden baro başkanları ve avukatlar da hazır bulundu. sanıkları dinleyen hâkim ercan kumhak başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanıklardan ahmet suphi altındöken için "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs ve cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 27 yıl hapis cezası verdi.

heyet, fatih gökçe için de "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, nitelikli cinsel saldırı, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 24 yıl hapis cezası verdi.

mahkeme, baba altındöken'i de "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

indirim yapılmadı
heyet ayrıca, her üç sanık için de takdiri indirim sebeplerinin uygulanmamasına, tutuklu bulundukları sürenin de göz önüne alınmamasına karar verdi. kararın ardından, salondaki avukatlar alkışla destek verdi.

suçlamaları reddettiler

ahmet suphi altındöken'in eski eşinin avukatının davaya müdahil olma talebi, sanık avukatları ve özgecan ailesinin avukatları tarafından istenmedi. mahkeme heyeti, müdahillik talebini kabul etmedi.

sanıklardan fatih gökçe ise ek savunmasında sapık olmadığını, kendisinin da kızının olduğunu belirterek, suçlamaları kabul etmedi.

baba altındöken de önceki savunmalarında olduğu gibi olayla ilgisinin olmadığını iddia etti.

“vicdanımız rahatlamadı”

davayı ilk günden beri aile adına takip eden amca yaşasın aslan ise konuşmasında, tüm dünyaya örnek olacak bir karar verilmesini isteyerek, şöyle konuştu:

“vicdanım hiç rahatlamadı. kızımızın aramızdan ayrılışının 295'inci günü bugün. 3 aralık anne ve babasının da evlilik yıl dönümü. bu tarihi günde adaletin tecelli etmesiyle umarım özgecan'ımız biraz huzur bulmuştur"

“emsal olacak”

aslan'ın ailesinin avukatı sevim küçük kararın ardından yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"ağırlaştırılmış müebbet hapis zaten en yüksek cezadır. diğer suçlar yönünden asgari hadden uzaklaşmak suretiyle teşdiden ceza verildi. bizim bu davada özellikle üzerinde en çok durduğumuz konulardan biri her 3 sanık hakkında da herhangi bir takdiri indirim uygulanmaması yönündeydi. savcının talebi de bizim talebimiz de bu yöndeydi. mahkemenin kararı da bu doğrultuda oldu. herhangi bir takdiri indirim uygulanmayacak. bu, ne yazık ki kadın cinayeti davalarında kamu vicdanını, hepimizi en çok rahatsız eden bir konudur. bu açıdan da biz kararı değerli buluyoruz. ben burada şunu söylemek istiyorum. bu karar gerçekten mücadele eden tüm kadınların kararı. şiddet gören, öldürülen tüm kadınlar bizim kadınlarımız. biz hepsine sahip çıkıyoruz. bu nedenle bu karar değerlidir. buradan tüm kadınlara sesleniyorum, lütfen gelin hep birlikte mücadele edelim."

mersin barosu başkanı alpay antmen de kadın cinayetleri konusunda emsal karar verildiğinin altını çizerek bu kararın kadına yönelik benzer diğer tüm davalarda da talep edilmesi gerektiğini ifade etti.

"yapamaz, yürütemez" denilen kadın avukatlar  davayı en ince ayrıntısına kadar takip etti. adalete uygun bir karar çıktı. bu kararın türkiye'de kadın cinayetlerine son vermesi halinde bir işe yarayacağını düşünüyoruz"

antmen, kararın bugünden itibaren 7 günlük temyiz süresi olduğunu, yargıtayın da kararı onayacağını umduklarını söyledi.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;