Yemen

Pakistan Husi karşıtı koalisyona katılıyor

Pakistan, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı kurulan koalisyona katılıyor. Üst düzey bir yetkili, operasyona destek için askeri güç göndereceklerini söyledi.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Suudi Arabistan’ın stratejik müttefiki Pakistan, daha önce Husi karşıtı koalisyona siyasi olarak desteklediğini açıklamıştı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

pakistan hükümetinin üst düzey bir yetkilisi, ülkesinin suudi arabistan’ın öncülüğündeki husi karşıtı koalisyonun yemen’de sürdürdüğü ‘kararlılık fırtınası’ operasyonuna destek vermek üzere suudi arabistan'a askeri güç göndereceğini söyledi.

reuters’e konuşan yetkili, “biz suudi arabistan’a yemen’deki isyancılara karşı başlattığı operasyonda destek vermek konusunda taahhütlüyüz. koalisyona katılacağız” dedi.

körfez ülkelerinin en önemlilerinden suudi arabistan’ın stratejik müttefiki pakistan, daha önce husi karşıtı koalisyonu siyasi olarak desteklediğini açıklamış ama asker gönderme konusunda kararsızdı. 

pazar günü pakistan ve suudi arabistan ordularının arasında 'samsam 5' adı altında ortak askeri tatbikat başlamıştı.

suudi arabistan'ın güney batısında yer alan meydan şerm dağlık bölgesinde düzenlenen ortak askeri tatbikat, iki ordunun dağ bölgelerinde savaş tekniğini ve yeteneğini artırmayı hedefliyor.

suudi arabistan öncülüğünde yemen'e başlatılan "kararlılık fırtınası" operasyonu sözcüsü tuğgeneral ahmed asiri, dün başlayan suudi arabistan kara kuvvetleri ile pakistan özel kuvvetlerinin katıldığı 'samsam 5' tatbikatının karşılıklı tecrübelerden faydalanmayı da hedeflediğini kaydetti. 

mısır savaş gemileri ilk kez husileri vurdu

reuters’e konuşan görgü tanıklarına göre, mısır’ın husi karşıtı koalisyonuna destek olarak gönderdiğini açıkladığı iki savaş gemisi, husiler ve devrik cumhurbaşkanı salih’e bağlı bir tabur askeri gücü bombaladı.

aden körfezinde konuşlanan dört savaş gemisi, ilk kez husilere saldırı düzenliyor. ancak mısır hükümeti ve yetkililerinden haber ile alakalı henüz bir yorum yapılmadı.

mısır, suudi arabistan’ın husilere karşı öncülük yaptığı koalisyonun başlattığı ‘kararlılık fırtınası’ operasyonuna dört savaş gemisi ile desteklediğini açıklamıştı.

operasyon beşinci gününde

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;