Pakistan

Pakistan Yemen’de tarafsız kalacak

Pakistan parlamentosu, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’e yönelik düzenlenen askeri operasyona katılmama kararı aldı.

Pakistan'ın onadığı tasarı aynı zamanda Yemen’de bir ateşkes uygulanması ve ulusal barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısını yaptı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

pakistan parlamentosu, yemen'de husi güçlerine yönelik "kararlılık fırtınası" harekâtına doğrudan katkıda bulunulmaksızın tarafsız bir tutum izlenmesine karar verdi. kararda suudi arabistan'ın toprak bütünlüğünün korunması için ise pakistan'ın gereken desteği vereceği ifade edildi.

pakistan maliye bakanı işak dar tarafından sunulan ve pakistan’ın tarafsız kalmasını öngören karar tasarısı parlamentoda oybirliği ile kabul edildi.

tasarıda, pakistan hükümetinin suudi arabistan’ın toprak bütünlüğünün veya kutsal mekânlarının tehdit altında olması durumunda ise suudilerle ‘omuz omuza’ olunacağının altı çiziliyor.

kararın hükümet üzerinde bağlayıcı bir niteliği yok. ancak tasarının iktidar partisinin bakanı dar tarafından sunulmuş olması ve oybirliği ile kabul edilmiş olması, hükümetin kararın aksine bir adım atmayacağının habercisidir.

yemen’de şii husileri destekleyen iran, pakistan’ın sınır komşusu. pakistan nüfusu büyük oranda sünnilerden oluşuyor. şii pakistanlılar ülke nüfusunun yüzde 20 ile 30 arasında bir kısmını teşkil ediyor.

pakistan'dan ateşkes çağrısı

yemen’de bir ateşkes uygulanması ve ulusal barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısı da tasarıda yer alan maddelerden biri.

parlamentonun kararı yoğun bir diplomasi trafiğinin ardından geldi.

iran dışişleri bakanı cevad zarif islamabad’da iki gün boyunca yetkililerle görüştü. perşembe günü sona eren zarif'in ziyaretinden önce, pakistan lideri navaz şerif türkiye’ye gelmiş ve ankara'da yetkililerle “kararlılık fırtınası” operasyonunu ele almıştı.

suudi arabistan, pakistan'dan yemen'de husilere yönelik başlattığı ve bazı arap ülkelerinin de yer aldığı askeri operasyon için destek istemişti.

suudi arabistan müttefiki pakistan'dan savaş gemisi ve uçaklarının yanı sıra asker yardımı talep etmişti.

yemen’de “kararlılık fırtınası” operasyonu

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;