Avrupa

Paris saldırganı Belçika'da yakalandı

Belçika'nın başkenti Brüksel'in Molenbeek semtinde yapılan operasyonda, Paris saldırılarının firari şüphelisi Salah Abdeslam bacağından vurularak yakalandı. Yaklaşık 4 saat süren operasyonda toplam 5 kişi tutuklandı.

Konular: Belçika, Avrupa, Fransa

hükümet yetkilileri ve federal savcı belçika polisinin salah abdeslam'ı yaralı ele geçirdiğini doğruladı. abdeslam, 13 kasım 2015'teki paris saldırılarının azmettiricilerinden biriydi. polis, şüphelinin başkent brüksel'deki evine baskın yaptı. belçikalı yetkililerce yapılan açıklamaya göre, bir apartman dairesine düzenlenen operasyonda bacağından vurulan abdeslam yaralandı. belçika'nın başkenti brüksel'in daha çok kuzey afrika kökenli müslümanların yaşadığı molenbeek semtinde yapılan operasyonda, paris saldırılarının firari şüphelisi salah abdeslam bacağından vurularak yakalandı. savcılık 4 saat süren operasyonda 5 kişinin tutuklandığını açıkladı. savcılık makamından bir yetkili, abdeslam ve diğer bir şüphelinin paris saldırılarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. diğer 3 kişinin ise aynı aileden olduklarını ve abdeslam'ı barındırmakla suçlandıklarını belirtti. 

obama tebrik etti

beyaz saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre abd başkanı barack obama, belçika başbakanı charles michel ve fransa cumhurbaşkanı françois hollande ile telefonda görüştü.

abdeslam'ın yakalanmasından dolayı obama’nın iki lideri kutladığı belirtilen açıklamada, "başkan, belçika güvenlik güçlerinin çalışmasını övdü ve bu önemli yakalanmanın belçika ile fransız güvelik yetkilileri arasındaki yakın işbirliğinin sonucu olduğunu vurguladı” denildi.

obama, abd’nin teröre karşı ortak mücadelede belçika ve fransa’nın yanında aldığını yineleyerek, ülkesinin, işid'in zayıflatılıp yenilgiye uğratılmasına dönük tam işbirliği ve desteğine ilişkin taahhüdünü aktardı.

operasyon öncesi

abdeslam'ın ele geçirildiği operasyon öncesinde brüksel'de hareketli saatler yaşandı. brüksel yakınlarındaki forest bölgesinde polisin cuma günü bir apartman dairesine düzenlediği operasyonda abdeslam'a ait parmak izi tespit edildi.

brüksel savcılığı sözcüsü eric van der sypt, polisin düzenlediği baskın sırasında bir kişinin öldüğünü ve salah abdeslam olduğu sanılan bir kişinin de kaçtığını ifade etti.

van der sypt, abdeslam'a ait parmak izinin bir bardakta tespit edildiğini, dairede 11 kalaşnikof şarjörü ve çok miktarda mühimmat bulunduğunu açıkladı.

operasyon öncesinde abdeslam'ın binada olduğuna dair net bilgi olmadığını anlatan van der sypt, firarinin binada, "günler, haftalar hatta aylar" geçirmiş olabileceğini belirtti.

"abd önemli yardımlar yaptı"

abd yönetimi, paris’teki saldırının ardından fransa ve belçikalı yetkililere ülkelerinin güvenliğini artırmaları için önemli yardımlarda bulunulduğunu bildirdi.

beyaz saray sözcüsü josh earnest’e günlük basın toplantısında paris saldırılarının firari şüphelisi abdeslam’ın brüksel’de yaralı ele geçirilmesi soruldu.

saldırının ardından abd’li yetkililerin fransa ve belçika’daki ulusal güvenlik yetkilileriyle yakın çalışma içinde olduğunu vurgulayan earnest, "abd sahip olduğu önemli kaynak ve kabiliyetlerini, saldırılara ilişkin araştırma yapan ve ülkelerini korumak için adımlar atan fransız ve belçikalı yetkililere yardım etmek için kullandı. onlarla bu konuda yakın temas halinde olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

[Fotoğraf: Reuters]

saldırıdan sonra brüksel'e kaçtı

belçikalı yetkililer de cuma günü forest'te düzenlenen operasyon sırasında polis ekiplerine içeriden ateş açılması sonucu çıkan çatışmada 35 yaşındaki cezayir vatandaşı muhammed belkaid'in öldürüldüğünü açıklamıştı.

yaralı ele geçirilen brüksel doğumlu, 26 yaşındaki abdeslam, paris saldırısında kendini havaya uçuran brahim abdeslam'ın kardeşi olarak biliniyor. abdeslam'ın, saldırıların baş planlayıcısı olduğu öne sürülen abdelhamid abaaoud'un da çocukluk arkadaşı olduğu belirlenmişti.

abdeslam, paris’teki katliamın ardından brüksel’e kaçmayı başarmış ve bugüne kadar izine rastlanmamıştı.

brüksel'in yaklaşık 10 kilometre dışındaki forest bölgesinde polisin salı günü, 13 kasım'daki paris saldırıları ile ilgili soruşturma kapsamında bir eve baskın düzenlemesi sonucu 4 polis yaralanırken, olay sonrası başlatılan operasyonda bir saldırganın "etkisiz hale getirildiği" belirtilmişti.

26 yaşındaki abdeslam, brüksel doğumlu. yetkililerin verdiği bilgiye göre, bataclan konser salonundaki saldırıya saldırganları götüren kişi. belçika’da kiralandığı belirtilen otomobil, bataclan yakınlarında bulunmuştu. ap'ye konuşan bir yetkili salah ve üç kişinin daha bulunduğu bir aracın saldırıların sonrasında belçika sınrında polis tarafından durdurulduğunu ama sorgulanıp salıverildiklerini söylemişti. fransa polisi abdeslam hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

[Fotoğraf: Reuters]

paris saldırıları

işid üyeleri, 13 kasım 2015'te paris'te eş zamanlı saldırılar gerçekleştirmiş, olayda 130 kişi hayatını kaybetmişti. saldırının brüksel'de fransız ve belçika vatandaşları tarafından planlandığı iddiası üzerine operasyonlar başlamış, 30'dan fazla kişi gözaltına alınmış, bunlardan 8'i tutuklanmıştı.

ancak tüm operasyonlara rağmen, paris saldırılarında yer aldıktan sonra belçika'ya geri dönen salah abdeslam bulunamamıştı.

paris saldırılarının ardından, 21 kasım'da brüksel'de güvenlik alarmı seviyesi en yüksek düzey olan 4'e çıkarılmış, 6 gün boyunca tiyatrolar, sinemalar, müzeler ve okullar kapatılmış, metro seferleri durdurulmuştu.

belçika içişleri bakanı jambon, önlemlerin gerekçesi olarak paris'tekine benzer bir saldırı gerçekleştireceği istihbaratını aldıklarını açıklamıştı. brüksel'de  24 kasım'da da benzer bir istihbarat üzerine büyük bir operasyon düzenlenmişti.

kaynak: reuters, aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;