Bilim-Teknoloji

Penguenlere yaklaşmanın bilimsel yolu

Bilim insanları, penguen kolonilerine güvenli şekilde girmek için yavru penguen görünümündeki bilim robotu kullanmaya başladı. Robot, penguenleri rahatsız etmeden kolonide gezinebiliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Yavru penguen robot koloniye girmeyi başardı. [Fotoğraf: Nature Methods]

hayvanların davranışlarını öğrenebilmek için onlara olabildiğince yaklaşmaları gereken bilim insanları, penguenlere yaklaşmanın en iyi yolunu buldu. antarktika'da yapılan araştırmada, penguen kolonisine yavru imparator penguen görünümünde bir bilim robotu gönderildi.

fransa'nın strasbourg üniversitesi'nden yvon le maho'nun başını çektiği araştırmada, antarktika'nın adelie land bölgesindeki kolonide yaşayan yetişkin penguenlere nabız ölçen sensörler yerleştirildi. sensörler, son derece çekingen olan 34 penguen uyutularak takıldı. araştırmacılar, rfid (radyo frekaslı tanımlama) ile takip edilebilen sensörlerin verilerini okumak için yavru penguen görünümündeki robotu devreye soktu.

verileri okuması için penguenlere 60 santimetreye kadar yaklaşması gereken robot, biraz endişeye neden olsa da zorlanmadan verileri toplamayı başardı. yumurta bırakmakta olan dişi penguenler, sabit durdukları için robota çok az zorluk çıkardı.

ilk olarak fiberglas maddesinden üretilen robot, dört tekerli görünümüyle çok dikkat çekince, beş denemenin ardından yavru penguen halini aldı. nature methods dergisinde yayımlanan araştırma, ileride hayvan davranışlarını incelemek için robotların kullanılmasını teşvik edecekmiş gibi görünüyor. geçmişte öne çıkan benzer bir araştırma, national geographic tarafından 'serengeti lion' projesinde kullanılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;